Смолянчанин променя модата в екстремните спортове

13 Jan, 2018

Когато испанският сърфист Нагай Пунтиверио се появява на едно от най-важните състезания на големи вълни La Vaca в Европа, облечен в неопрен с десен на крава, той приковава вниманието и на състезатели, и на любители, и на медии. Неопренът е на българската марка Runawave, която облича 12 професионални състезатели от 7 държави и само няколко години след създаването й успява да се нареди сред водещите световни брандове в екипировката за водни спортове. Или поне така твърди авторитетното списание за сърф Carve, което нарежда Runawave до имена като O’Neill, Quicksilver и Patagonia.

Зад марката стои компанията “Уейверест”, чийто основател и собственик е  смолянчанинът Георги Маринов. Стартът е в началото на 2014 г. с ателие в София, а от 2016 г. фирмата вече притежава свой производствен цех в района на Смолян. през 2017 г. вече са произведени над 6000 продукта от неопрен. Продукцията е основно за износ с фокус върху европейския пазар.

Георги Маринов е роден в Смолян. Учил е в чужбина, правил е стаж в Европейската комисия, работил е като консултант за големи международни компании, имал е няколко различни собствени бизнес начинания, но още от дете е знаел, че иска да се занимава с производство. “За мен е много вдъхновяващо и интересно създаването на реален продукт, който може да се вземе в ръце и да бъде полезен за хората”, казва той. Маринов има и огромна страст към зимните спортове. Кара ски от 3-годишен, а на 12 се качва на сноуборд.

“Всичко това ми липсваше много в летния сезон и това е една от причините да потърся други спортни занимания”, казва той. През лятото на 2012 г. решава да се запише на сърф лагер в Португалия. Там разбира, че сърфът е много повече от спорт, той е култура и начин на живот и мислене. Друго, което му прави впечатление, е, че неопрените, с които карат всички, са еднакви – черни и не кореспондират по никакъв начин с индивидуалността на сърфистите. Базово проучване по темата показва, че основната причина за избора на черно е, че то привлича малко повече светлина от слънцето и съответно това поддържа топлината на тялото по-висока. За някои от местата, на които се кара сърф, обаче това изобщо не е важно. Досегашният опит на Маринов се среща с новото му хоби, той вижда ниша с потенциал и се ражда бизнес идеята за Runawave, която да внесе малко повече цвят и отличителност в облеклото на практикуващите водни спортове.

Георги Маринов не е сам в създаването на марката. Другите ключови хора, които формират ядрото на Runawave, са дизайнерът Мария Жинотева и технологът Виолета Димитрова.

“Началото за нас беше истинско предизвикателство, нямаше кой да ни посочи материали, технология на ушиване и прочее. Натрупахме ноу-хау по метода проба-грешка и анализ на най-добрите продукти на пазара, което не крием”, казва собственикът. След като са изработени прототипи на модели, започва малко по обем производство в София, а Маринов се грижи сам за пазарите.

“Специално за тези продукти е много важен личният контакт с клубове, училища, магазини и дори крайния клиент. В началото, за да проуча пазара и реалните нужди на спортуващите водни спортове, посетих много от топ дестинациите в Европа – Испания и Канарските острови, Португалия, Англия и Холандия. Дори сега когато съм на почивка, не пропускам да посетя местата, където се практикуват водни спортове, и да поговоря с хората. За мен е изключително важна връзката с тях”, казва той. Марката общува и през социални медии, три сайта и различни събития, чрез които се свързва със своята таргет група. Между 5% и 10% от годишните разходи на компанията са за маркетинг и реклама. Тя подкрепя и отделни спортисти, сред които някои от най-добрите български състезатели в различни сърф дисциплини като Александър Бачев и Никола Абаджиев – Коки. Отборът на Runawave тества пръв костюмите в реална среда и екстремни условия, пише ,,Капитал”.

“Не вярвам да има човек, който да избере да кара с костюм, ако може да кара без. За да е удобен и пази от студа, неопренът трябва да е много добре прилепнал по тялото. Не случайно наричат най-добрите неопрени втора кожа”, коментира Маринов. Идеята е продуктите да отговарят на редица функционалности като задържане на топлина, изолационни свойства и комфорт, но това, което отличава най-силно неопрените на Runawave, е дизайнът. “Имаме амбицията да вдъхновяваме хората да правят това, което обичат, и да бъдат различни, да се чувстват свободни. Такова е и мотото ни – Inspire freedom”, казва собственикът.

В първия каталог екипът пуска 20 продукта. Runawave предлага и персонификация на костюма в ушиване по мярка и дизайн на клиента. Ако един костюм е дори малко по-голям или по-малък за човека, който го ползва, той не само няма да изпълнява задачата си, но и ще пречи при каране. В новия каталог, който включва асортимент от 32 продукта, те се предлагат в 12 размера. “Тази година разширяваме портфолиото си. Основната цел е да отговорим в още по-висока степен на нуждите на хората, които практикуват водни спортове. Имаме и специална секция с продукти за каяк/рафтинг и ветроходство”, добавя Маринов.

През 2018 г. фокусът си остава Европа, но компанията си поставя за цел да развие и пазарите си в Америка. Компанията планира да създаде и още една марка, насочена към училищата. “Тези продукти ще са с по-изчистен дизайн и характеристики, съобразени с нуждите на целевата група”, казва Маринов. А много скоро в София ще бъде открит и първият фирмен магазин.

 

Снимки: ,,Капитал”

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура