Качеството на въздуха в Смолян се подобрява

26 Apr, 2024

Нивата на фини прахови частици в Смолян намаляват през миналата 2023 година.

Това показва отчетът по изпълнение на Програмата за намаляване нивата фини прахови частици и достигане на нормите за качеството на атмосферния въздух на Община Смолян.

Кметът Николай Мелемов заяви, че една от основните причини за намаляване на фините прахови частици във въздуха в Смолян е реализирането на първия етап от проекта за подмяна на горивната база.

Градоначалникът отбеляза, че досега са монтирани над 4000 отоплителни устройства – климатици и уреди на пелети, като 2580 стари уреди на дърва и въглища са иззети от домакинствата и са излезли от употреба.

Мелемов заяви, че вече е подписан договора за реализацията на втория етап на проекта и реализацията му ще помогне още за намаляването на фините прахови частици.

Община Смолян осигури 20 млн. лева за смяна на старите печки с нови уреди

Сред мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух е и поддържане и развитие на зелената система – изграждане на зелен пояс, абсорбиращ прахови емисии около най-натоварените артерии и кръстовища.

Директорът на екоинспекцията в Смолян инж. Екатерина Гаджева уточни, че в града няма големи превишения на фините прахови частици през последната година.

По думите на Гаджева най-високата стойност през този период е била 89 микрограма.

В годините назад може да се види, че е имало дни с превишения 2 и 3 пъти над нормата.

Нямаме дори 100 микрограма, а сме имали през годините дни, в които фините прахови частици са достигали и до 300 микрограма, поясни тя

Инж. Гаджева подчерта, че е важно да се реализира втория етап на проекта за смяна на отоплителните уреди, за да може резултатите още да се подобрят.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура