Петър Стойчев преплува протока Молокай в Хавай

16 May, 2024

Легендарният плувец Петър Стойчев преплува най-трудния и най-дълъг проток от веригата Oceans Seven – Молокай в Хавай с дължина около 45 км.

„Стартирах преплуването в 3:01 ч сутринта от плажа Капухи на остров Молокай. Преплувах разстоянието за 18 часа и 53 минути и финиширах в 21:54 ч на плажа Макапау в Оаху.

До средата на дистанцията се движехме според графика и с добра скорост. За 5 часа и 10 мин бях изплувал 18.8 км. Продължих в доброто темпо. Докато не се появи силно насрещно течение с около 3 километра в час срещу мен.

Започна борба със силното насрещно течение, продължила около 10 часа, за да изплувам около 12 километра. Напредвах много бавно! На 15-ия час след старта ни свършиха подкрепителните напитки!

Виждах брега и финала повече от 8 часа и не можех да го достигна със слабия прогрес, който правех – около километър на час. Но нито за момент не си помислих да спра и да се откажа!

На финала ме чакаха българи, живеещи в Хонолулу. Чакали са ме повече от 6 часа. Посрещнаха ме с българското знаме, хавайски венци и шампанско. Сред тях бяха и моите приятели от България, Иван Бацанов (бивш плувец от Велинград, а сега треньор в Хонолулу) и приятелката му Велислава и Стефан Пампулов (син на известния тенисист и треньор Матей Пампулов) и жена му Мелиса.

Досега най-дългото ми плуване в цялата ми плувна кариера беше малко под 11 часа, но след днешния ден съм убеден, че човешките възможности са неограничени, стига да имаш воля за победа!

С тези почти 19 часа във водите на Тихия океан станах и първият българин, преплувал протока Молокай в Хавай.”, разказа шампиионът.

„Вече 4 от маратоните от Oceans Seven са покорени! Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар и протока Молокай”, подчерта Стойчев.

Останаха още три! И вече гледам към тях. Изтощен, с поражения по тялото след 19 часа във водата под хавайското слънце, но с уникалното чувство на горд българин, добави Петър Стойчев.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура