В Смолян представиха изложба, посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски

16 May, 2024

Изложбата „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“ гостува в Държавен архив-Смолян.

Тя е посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски. Тази вечер експозицията беше представена от гл.експерт на архива в Смолян Елена Стоянова.

Заглавието на изложбата е цитат от писмо на Левски до Христо Иванов-Големия от 4 август 1872 г.

Експозицията е подготвена съвместно с варненския архив и Радио Варна. Идеята и реализацията са дело на гл. редактор на Радио Варна – Веселина Божинова, а графичният дизайн е на Веселина Киричева.

Изложбата се състои от 10 табла. На първото са публикувани снимки на Васил Левски, Иван Драсов и Данаил Попов с кратки биографични данни. Десето табло е посветено на паметника на Левски и Алеята на възрожденците във Варна.

На останалите табла са представени 14 писма от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Левски, разменени в периода 2 – 14 декември 1872 г., близо месец преди залавянето на Апостола и между 15 – 27 май 1873 г., свързани със събитията в Къкрина.

Оригиналите на писмата са част от фонда на Иван Драсов, съхраняван в Държавен архив – Варна. От писмата става ясно липсата на информация за съдбата на Левски.

Дълго време революционерите в емиграция и съратниците на Левски в страната се лутат между сведенията дали е заловен, къде е отведен и дали е жив.

В изложбата е включена и оригинална снимка на Левски, която е собственост на Държавен архив – Смолян като част от архивния фонд на Илия Белковски – родопчанинът съратник на Васил Левски.

Изложбата е нетрадиционна, защото освен да се видят и прочетат, писмата между Иван Драсов и Данаил Попов могат и да се чуят. Всяко табло има отпечатан QR код, който препраща до звуков файл с подбран цитат от писмото.

Експозицията може да бъде разгледана до 31 май в залата на Държавен архив – Смолян.

 

Снимки: Община Смолян

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура