Над две хиляди вековни дървета са включени в специалния регистър на екоминистерството

16 Feb, 2022

Над 2000 са вековните дървета, включени в специалния регистър на Министерството на околната среда и водите, информира БТА.

Регистърът се поддържа в електронен вариант от 2011 г. и в него има кратка информация за вида и мястото, на което се намират дърветата. Всяко дърво има уникален идентификационен код.

Най-старото вековно дърво е Гранитският дъб, който е на близо 1700 години. Намира се в землището на село Гранит, област Стара Загора. Обявено е за вековно през 1967 г.

Първото обявено вековно дърво у нас пък е Байкушевата мура, което е вписано през 1940 г.

Кога едно дърво се обявява за вековно?

Обявяването на вековните дървета става съгласно закона за биологичното разнообразие. Предложение за включване в регистъра се прави първо до съответната Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), в чийто обхват се намира растението.

Между инспекцията и собственика на имота, в който може да се намира дървото, се подписва протокол. Експертите правят оглед, преценяват състоянието на дървото и изпращат информацията до министерството. Заповедта за обявяване на дърво като вековно се подписва от министъра.

Изваждането от регистъра става при констатация, че дървото е изсъхнало, унищожено или невъзстановимо увредено. Има неправилно разбиране, че когато едно дърво бъде заличено от регистъра, то със сигурност ще бъде отсечено.

Дърветата в градска среда са по-застрашени от външно влияние и затова много внимателно трябва да се подбират тези, предложени за регистъра. Дори да не е защитено дадено дърво, то попада под режимите за Наредбата за дълготрайната растителност.

Регистърът на вековните дървета в България може да намерите ТУК.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура