Сребърен медал за България на Европейското първенство по ски ориентиране

26 Jan, 2022

Станимир Беломъжев спечели сребърен медал на Европейско първенство по ски-ориентиране, организирано от Община Чепеларе в красивата местност Картола край родопското село Момчиловци.

Българинът се нареди втори на дългата дистанция, като по 30-километровото трасе финишира само 20 секунди след норвежеца Йорген Баклид, а бронзът бе за Андрей Ламов от Русия.

„Много тежко състезание, обикновено изминаваме разстоянието за около 90 минути, сега ни бяха необходими 120… При температура минус 12 градуса, силен вятър и снеговалеж съм щастлив, че стигнах до медалите. Тактиката ми бе да запазя енергия за третия финален кръг, който бе най-изморителен”, сподели Беломъжев след финала.

„Това отличие бе много важно както за мен, така и за българското ориентиране, което отново доказа, че е способно на европейски и световни успехи. Надявам се това да бъде забелязано от хората, от които зависи развитието на спорта у нас. Утре стартираме в последната дисциплина на първенството щафетата с надежда за ново добро класиране,“ коментира скиорът.

Станимир остана на крачка от медалите още в първия ден на шампионата миналата събота, като се нареди 4-ти в спринтовата дистанция.

След това изскубнат от ската автомат попречи на най-добрия ни състезател да спечели отличие в средната дистанция, въпреки че бе лидер до пета точка.

Тогава, по средата на разстоянието, в пасаж с малко по-дълбок сняг ската му се заби в скрит замръзнал клон, който счупи автомата и възпрепятства пътя на българина към финала.

Беломъжев е с впечатляваща визитка, в която блестят една световна титла за мъже и две за младежи. Наред с това Станимир е трикратен световен шампион от университетски надпревари.

Състезатели, треньори и гости отново изразиха огромната си благодарност към домакините за организацията на състезанията в изключително трудните снежни условия.

Европейското първенство в Родопите завършва утре с класическата щафета.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура