Благотворителен „Волейбол на поколенията“ в Смолян

12 Dec, 2018

В навечерието на празниците (22-23 декември 2018г.), в Смолян ще се проведе благотворителен турнир по волейбол под надслов „Волейбол на поколенията“. Волейболната общност на града се събира, за да се забавлява и в същото време да събере средства, с които да зарадва децата до 15 г., трениращи в Спортен клуб по волейбол “Родопа”.

В турнира ще вземат участие няколко поколения волейболисти, разпределени в 8 отбора. Най-опитните състезатели ще бъдат в отбор „Ветераните“ и в отбора на РДВР – Смолян, а най-младите ще бъдат настоящите юноши на клуба, както и отбор „Трансфер“, в който ще вземат участие момчета, които в момента са основна част от юношеските отбори на водещи клубове в страната – Левски, ЦСКА, Славия и Дея спорт – Бургас, но са бивши състезатели на “Родопа”.

Свързахме се с един от организаторите на турнира –  Ники Николов, за да ни разкаже малко повече за събитието.

– Здравей, Николай! Представи се и разкажи малко повече за събитието, което организирате. Как се роди идеята за него?

– Здравейте! Казвам се Николай Николов и съм бивш състезател на ВК „Родопа“ (Смолян). ВиК инженер съм по професия, явно ми върви на абревиатури с буквите „В“ и „К“ в тях. В момента живея и работя в София, където играя в аматьорската лига „Волеймания“, с отбора „Цунами“, който създадохме с приятели и съотборници, все момчета от Смолян, също бивши състезатели на клуба.

Идеята за този турнир се появи още миналата година. Тогава обаче не ни стигна времето, а и да си призная, не се захванахме много сериозно с организацията му. Всяка година при прибирането ни в родния град покрай празниците се отбиваме в залата и правим контроли с момчетата, които тренират там. Виждаме се със старите треньори, приятели, съотборници, запознаваме се с новите таланти. Винаги е забавно, а и поддържаме формата на аматьорския ни отбор между тежките софри. Та, покрай тези контроли се роди и идеята за нещо по-голямо – за турнир. Тази идея се разрасна и тъй като ще се проведе покрай Коледа, решихме да направим турнира благотворителен. За да привлечем повече зрители и средства, се опитахме да го направим по-интересен, като включим и по-възрастните, извинявам се, „по-опитните“ волейболисти от града. Идеята е да се създаде по-голям интерес, да се получат любопитни двубои – между опита и младостта. Един срещу друг ще се изправят бащи и синове, чичовци и племенници, леля и племеннички, рамо до рамо ще играят братя, братовчеди, съученици. Надявам се, че ще бъде голяма забава, както за състезателите, така и за зрителите. Мисля, че ще се получи добро шоу, на което няма да липсва нито състезателният елемент, нито развлекателният, а най-хубавото е, че ще има и благотворителен характер.

– Kаква е каузата, за която ще играете?

– Обмисляхме доста варианти, предпочитам да не ги изброявам, защото всяка кауза е еднакво важна и стойностна сама по себе си. Но тъй като идва Коледа, любим празник на децата, а на турнира ще участват различни поколения волейболисти, накрая се спряхме на подаръци за децата до 15 г., трениращи волейбол в Смолян. Един вид жест от поколенията за поколенията, откъдето произлезе и мотото на турнира. Момчетата, с които си говорих, го приемат като най-малкото нещо, което могат да направят в израз на благодарност за това, което им е дал клубът и спортът изобщо. Разказвахме си какво вълнение е било, когато ние сме обличали за пръв път екип на клуба. Беше голяма гордост. Аз лично като юноша съм чакал да свърши мачът на мъжкия отбор, който играеше в събота, за да взема тениската, с която е играл даден състезател до момента, да я изпера и да играя с нея на другия ден. Чак по-късно вече получихме собствени екипи. Буквално спахме с тях. Надяваме се, че децата ще се радват по същия начин на подаръците, ще ги носят с гордост и ще прославят и защитават фланелката и емблемата на клуба.

Дечицата са около 75, на различна възраст – от 9 до 15 г., момчета и момичета, които обичат тази игра, а не всяко семейство има средства за закупуване на спортна екипировка. В зависимост от размера на събраните средства ще решим какви точно да са подаръците, но мога да издам, че различни фирми от Смолян приеха идеята доста радушно и вече сме събрали значителна сума, като същевременно сме поръчали екипи за децата, които ще им дадем на самия турнир. След приключване на събитието, когато разберем какъв е размерът на събраните средства от участниците и публиката, ще преценим за какво друго да ги дадем, като, разбира се, ще оповестим това решение.

– Какви са начините, по които могат да се дарят средства?

– Това е хубав въпрос, защото вече няколко души ми го задават. Има запитвания от хора, които няма да бъдат в Смолян по време на турнира, за предоставяне на банкова сметка, по която да се превеждат пари. Все още обмисляме този вариант, но засега нямаме оповестена сметка. Ще сложим информация във фейсбук събитието за турнира, ако определим такава.

По време на турнира в залата ще бъдат разположени кутии, в които всеки желаещ ще може да остави толкова средства, колкото може да отдели. Вход за турнира или такса за участие няма, така че всеки участник или зрител ще може сам да прецени с какво да помогне.

В залата ще има и различни волейболни артикули, например тениски на състезатели, знаменца и флагчета на отбори, значки, които всеки желаещ ще може да закупи на определени минимални цени. Твърда или максимална цена за тях няма.

– Как върви организацията на турнира? Изпитвате ли някакви трудности?

– Досега всичко върви повече от прекрасно. Идеята се приема от всички изключително добре. Честно казано, изненадахме се от интереса, както от страна на желаещите да участват, така и от хората, които просто ще дойдат да гледат турнира. Споменах вече и за представителите на бизнеса в града, които на драго сърце дариха средства за каузата – това внесе спокойствие сред хората, които организираме събитието, че ще съберем достатъчно средства, за да постигнем целта си. В началото изпитвахме съмнения дали ще съберем достатъчно, за да вземем хубава екипировка. Сега въпросът е не дали, а колко. Интересното е, че нито една фирма не пожела да се оповестява името й или да се прави някаква реклама по време на събитието. Тук е моментът да Благодарим на всички бизнесмени, които ни помогнаха.

Предварителните ни очаквания и организация бе за 6 отбора, но още докато събирахме и проучвахме състезателите, които евентуално ще вземат участие в тях, стана ясно, че желаещите да играят са много повече и увеличихме броя на отборите на 8. Тъй като сме запазили залата за само 2 дни – събота и неделя (22-ри и 23-ти декември), сме силно притиснати от времето и най-вероятно ще минем на вариант с изиграване на мачовете от груповата фаза във формат 2 от 3 гейма, а може и геймовете да се играят до 15 точки вместо до 25. Все по-популярен става и вариантът в групите да се играе по само 1 гейм до 25 точки. Така ще стане по-динамично, отборите ще се завъртат по-бързо,  публиката ще може да гледа повече отбори за времето, което си е отделила, и не на последно място ще има повече време за почивка за по-възрастните играчи. Всичко това ще го решим на техническа конференция преди турнира, на която ще се изтегли и жребият. След нея ще оповестим формата на мачовете и графика на турнира, за да може всеки да види кога ще играе отборът, който ще подкрепя. През втория ден на турнира ще има различни демонстрации и игри с децата. Те ще имат шанса да се докоснат и да поиграят със своите батковци, както и да покажат на публиката какво могат.

– Ще има ли и други изненади?

– Да ще има изненади, но не искам да издавам нищо повече. Само ще кажа, че имаме голямо желание на турнира да вземат участие 2-ма много популярни волейболисти, родом от нашия град, които са национални състезатели (единият бивш, а другият настоящ) и са истински звезди, а именно Костадин Стойков и Силвана Чаушева. За съжаление, и двамата имат ангажименти с клубните си отбори и въпреки голямото им желание най-вероятно няма да успеят да присъстват. Въпреки това участие ще вземат доста успели състезатели в българския волейбол – юношески национали, републикански шампиони на България като състезатели и като треньори. По време на мачовете ще има водещ, който ще подава на публиката интересна информация за всеки състезател. По този начин децата ще научат какви успехи са постигали батковците им, за да продължат традицията и да играят с гордост за родния клуб.

– Благодаря ви за отделеното време и успех. Пожелаваме ви турнирът да стане традиция.

– И аз благодаря за възможността чрез вашата медия да разпространим информацията за този турнир. Надявам се да се съберат много хора в залата, обединени от играта и добротата и да стане истински празник. Най-вече за децата. И разбира се, нека най-добрият победи!

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура