Ученици от Езикова гимназия “Иван Вазов” – Смолян направиха първото TeenRadio в България

22 Jun, 2017

Музика, новини, коментари, спортни събития и отразяване на актуални за местната общност въпроси. Тийнейджърите от гимназията в американския град Ню Олбъни, щата Индиана, със сигурност не скучаят. Работата им в най-старото училищно радио в Америка обаче не е само забавление. Продукцията включва и много важни, а понякога дори тежки за говорене теми като тази как да помогнем на децата, болни от рак, да се чувстват отново деца. В програмите не липсват и откровени събеседвания с родители. Всичко това е възможно заради ентусиазма и приемствеността на хората в училището, които съумели да съхранят традицията на радиото от 1949 г. насам. Гимназията обаче далеч не е единствената, която може да се гордее със своето правено от ученици радио. Моделът е популярен в САЩ дотолкова, че вече години наред се организира национално състезание между училищните радиа. Във Великобритания съществуват няколкостотин идентични училищни медии, а в Австралия радиата излъчват дори обучителните материали, пише capital.bg .

Примерът на англоезичните държави вдъхновява една българска журналистка да започне изграждането на училищни радиа и на местна почва. В началото на годината популярната радио и тв водеща Евелина Павлова, позната на аудиторията с предаванията от FM+ и “Нова телевизия”, даде начало на радио TeenRadio в Смолян, а до края на 2017 г. това трябва да се случи в още няколко училища от различни градове на страната.

Планът е тази програма да се излъчва онлайн в рамките на 24 часа, а радиостанциите да са подкрепени от училищните сайтове и блогове. Началото на радио TeenRadio дават учениците от Езикова гимназия “Иван Вазов” в Смолян, където е пилотната реализация на проекта. Той трябва да обхване десет учебни заведения в страната (виж картата) и е насочен към учениците между 8-и и 12-и клас, които сами ще генерират съдържание, след като преминат обучения. Техни ментори ще са журналисти, специалисти по маркетинг и социални медии и новинари от различни медии. Те ще говорят по различни теми – от това кои са видовете медии и формати радиа, през това как се структурира програма до това как се правят фейсбук група и съдържание за сайт.

“Стартът е от Смолян, защото там срещнахме много силна подкрепа от общината, която сама прояви желание да помогне с организацията на обученията на децата. Също така в училището там те вече имат готово студио, а това, което липсва, са хората, които да им покажат как се случват нещата, как се работи с пулт и как се правят предавания”, разказва Павлова. На първата среща в Смолян идват 60 деца. Евелина се появява с готова схема за училищно радио, но след срещите с тийнейджърите от гимназията проектът бил сериозно променен. “Когато си говоря с децата, най-много откликват на въпросите за музика. Избухнаха, когато трябваше да съберем 100 любими парчета. Радиото през музиката носи една емоционална нишка и отговаря в голяма степен на техните търсения”, разказва водещата. Затова и първото предаване ще бъде за музика и е озаглавено Music Hunters. “Това е музика, която дори ние не познаваме, въпреки че работим в ефирни радиа. Младите я намират по всевъзможни канали и начинът, по който я споделят, е спонтанен. Ще е супер да имат един общ канал да го правят. В този канал обаче няма да звучи чалга”, казва Павлова пред ,,Капитал”.

Учениците й споделят, че са привлечени от проекта и заради това, че в този общ канал ще могат да разберат какво вълнува тийнейджърите от другите училища и градове – дали четат същите книги и слушат същата музика, къде прекарват събота и неделя, с какво обичат да се занимават. А сред предаванията, които искат да правят са такива за здравословно хранене, за родния им край и общността, за книги и кино, съобщи ,,Капитал”.

 

Снимка: ,,Капитал”

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура