Д-р Мими Кубатева: Епидемичната обстановка е спокойна, характерна за сезона

30 Apr, 2024

Към момента в нашата област няма регистриран случай на коклюш. За изминалата седмица са съобщени 16 случая на варицела сред деца от 0  до 14-годишна възраст и само 1 – над 30 години; 2 скарлатини и 4 ентероколита.

Епидемичната обстановка е спокойна, характерна за сезона.

За разлика от нас, в страната продължава да нараства броят на случаите на коклюш в 16 области, като  най-много са  в столицата. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8%000. Болшинството от случаите са при деца, подлежащи на задължителни имунизации или реимунизации.

 Коклюш е остра респираторна инфекция, причинена от бактерия и протича с характерна конвулсивна кашлица. Предава се по въздушно-капков път.

Източник на заразата са болните, които отделят причинителя с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, попадащи във въздуха.

Заболяването е най-опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията заради възможните най-чести усложнения, засягащи дихателните пътища и централната нервна система – пневмонии, мозъчен кръвоизлив, гърчове.

Коклюшът е ваксинопредотвратимо заболяване. Съгласно Имунизационния календар на Република България основната имунизация срещу коклюш се прилага в три поредни месеца от навършване на двумесечна възраст на новороденото.

Прилагането на основната имунизация трябва да завърши не по-късно от 6-месечната възраст на детето. Реимунизации срещу коклюш се прилагат през втората, шестата и дванадесетата година  на децата.

Основната цел на имунизацията е предпазване на новородените и малките деца от тежко протичане на заболяването, като с възрастта постваксиналната защита намалява, но води до по-леко протичане на болестта. Ваксинирането на бременните жени осигурява защита на новороденото чрез антитела срещу болестта.

В настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш следва родителите, чиито деца не са имунизирани или реимунизирани на съответната възраст да се обърнат към личния лекар на детето си за ваксинация в най-кратък срок.

За издирване на такива деца РЗИ-Смолян  уведоми с писмо общопрактикуващите лекари, както и медицинските специалисти в детските заведения и училища, чрез кметовете.

Указано е на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян създаването на организация за изпращане на проби в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), с цел своевременна диагностика. Предстои такава да се организира по епидемични показания  от РЗИ, след сключване на договор с лаборатория.

След празничните дни ще заработи кабинет за безплатно ваксиниране на бременни жени в третия триместър. Желаещите могат да го направят в АГ кабинетите на ДКЦ- Смолян. РЗИ-Смолян ще достави ваксина, закупена от Министерство на здравеопазването (МЗ).

Очаква се да се публикуват промени в Наредбата за задължителните имунизации и да стане възможно по-ранно ваксиниране на кърмачета от личните лекари.

Обръщаме внимание семейства с малки деца да не забравят за риска от зараза и ограничат контактите с непознати деца. Като при всяка респираторна инфекция, защита дават физическата дистанция и маските за лице, но най-надеждната защита остава ваксината.

Д-р Мими Кубатева

Директор на РЗИ-Смолян

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура