Знаете ли, че вековна Часовникова кула показва времето в Чепеларе?

19 Mar, 2024

Средно училище ”Васил Дечев” в Чепеларе се слави с емблематична часовникова кула във възрожденски стил, която вече повече от 100-години отчита времето в красивия родопски град.

На всеки кръгъл час вековният часовник напомня на жителите и гостите на града, че времето е в нас и ние сме във времето!

През 1896 година тогавашният кмет на Чепеларе Васил Дечев увлича хората да построят голяма училищна сграда с висока часовникова кула.

За времето си той е прокарал много идеи, заради които сега Чепеларе е процъфтяващ туристически град.

През есента на същата година сградата е готова и приютява питомците си. По списъците на кметството, тогава в селото живеят само 1706 жители.

За близо една година се построява нещо, което и до ден днешен изумява с мащабите и красотата си и е един от символите на планинския град.

На 16 ноември 1944 г. в ДВ бр.254/1944 г. е публикуван Указ на Министерския съвет за преобразуване на редица непълни реални училища в страната в пълни гимназии. В този списък под №2 стои името на чепеларската непълна селска гимназия.

СУ „Васил Дечев” е една от най-старите културни и просветни институции в Средните Родопи.

В продължение на повече от столетие то обучава, възпитава и създава образовани и културни хора, продължители на достойните му традиции и същевременно модерни и развити личности, адекватни на високите критерии на съвременния свят.

Скоро стрелките на въжрожденската часовникова кула в Чепеларе ще бъдат преместени напред, защото на 31 март (неделя) преминаваме от зимно към лятно часово време.

Точно в 03:00 часа сутринта стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с един час напред до 04:00 часа. Тази промяна означава, че дните ще стават по-дълги и ще се стъмва по-късно вечер.

Малко история…

Смяната на часовото време на зимно и лятно в България е съгласно постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет.

С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март към лятно.

Идеята за смяна на времето хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 година, като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път по-сериозно е предложено от Уилям Уилет в памфлета „Пилеене на дневна светлина“, публикуван през 1907 г.

Той обаче не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г.

Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври същата година.

 

Снимки: VisitChepelare /Facebook /СУ “Васил Дечев” – Чепеларе/

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура