Алпийски клуб Смолян: Маршрутите на Метеора са много красиви, но и доста опасни

10 May, 2024

За поредна година по традиция единадесет представители на Клуб по алпинизъм „Христо Христов” направиха организирано катерене на скалните масиви на „Метеора”.

Мястото, което е известно със скалните си манастири, е изключително привлекателно за алпинистите от цял свят, които практикуват там скално катерене, заради невероятната красота и разнообразие от около 800 скални маршрута. „Метеора” е местност, в която се намират седем устремени към небето манастира.

Те са разположени на 400 метра надморска височина на скалисти и трудно достъпни върхове. Местността е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. В прегръдката на скалите има две много красиви и уютни населени места: Кастраки и Калабака.

Смолянски алпинисти катерят за първи път „Метеора” през 2017 година. Изкачванията са в памет на Христо Проданов.

„За осма поредна година катерим на Метеора. Щастлив съм, че пак ще посветим катеренто на тримата големи българи , загинали на Еверест: Христо Проданов  – Експедиция ЕВЕРЕСТ 1984, Христо Христов – Експедиция ЕВЕРЕСТ 2004, Мариана Масларова – Експедиция ЕВЕРЕСТ 2004.

Надявам се, че ще продължим тази хубава клубна традиция. Маршрутите на Метеора са много красиви, но и доста опасни за водачите на свръзки. На много от скалните турове осигуровките са пред 8 до 10 метра, което предполага опасност от много сериозни падания  и въпреки това мястото запленява и ни кара да се връщаме пак и пак. Сякаш някаква невидима сила бди над нас.

Когато водиш маршрут на Метеора – преминаваш през богата палитра от емоции и състояния на  духа /страх, колебание , увереност, желание , вътрешна борба, смирение и благодарност/. Пожелавам на всеки катерач да отиде и да опита..„споделят от Клуба по алпинизъм в Смолян.

Представителите на клуба, носещ името на златното момче на Смолян, останало завинаги под върха на Еверест, реализираха турове до 9 въжета, което представлява 60-250 м височина. На всеки скален масив има книга, в която достигналите върха да напишат нещо за спомен.

В Клуб по алпинизъм „Христо Христов”-Смолян членуват около 60 човека. Ентусиастите планират по-масово катерене на „Метеора” отново  през септември.

 

Снимки:

1. Родопската Лара Крофт изкачва Метеора

2. Смолянски алпинисти на върха

3. Приготовление за изкачването

4. Удивителната гледка от Метеора

5. Клубът по алпинизъм в действие

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура