Кметът на Забърдо: По пътищата на България трябва мир

07 May, 2024

Уникалното европейско селище Забърдо призовава за мир с внушителен надпис от близо 320 военни каски, някои от които са носени през Втората световна война.

Табелата с призив за мир е дело на известния родопски скулптор Антон Урдажиев, а мястото на входа на Забърдо е наречено Кът на мира.

Войнишките каски са събирани от кмета на Забърдо Валентин Черпоков в продължение на близо две години.

Той обикалял по военните поделения в страната и малко по малко успял да събере нужната бройка за големия надпис.

Монументът ще бъде официално открит на 9 май, когато е Денят на Европа и Денят на победата над над Третия райх и нацистка Германия.

„Мир ни трябва на нас. На света трябва мир. На България трябва мир, на политиците трябва мир, на общините трябва мир. По пътищата на България трябва мир. Това е думичката – мир, мир, мир, иначе няма да се оправим ние като нация и като държава!”, заяви и пожела кметът Черпоков.

Затова на 9 май в Забърдо ще се проведе Фестивал на мира и ще бъдат пуснати на свобода 79 бели гълъба – колкото години са изминали от края на Втората световна война.

Ние правим това нещо, не само за Забърдо, не само за нашата област, ние го правим за България. Искаме да допринесем за мира в целия свят, подчерта забърдовският кмет.

Припомняме, че кметът на Забърдо Валентин Черпоков е единственият българин, който е номиниран за Нобеловата награда за мир.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура