Неприеха трите предложения от референдума в Златоград

10 Jul, 2023

Общинската избирателна комисия в Златоград обяви за неприети предложенията по трите въпроса на местния референдум, който се проведе на 9 юли.

По Закона за пряко участие на граждани в държавна власт и местно самоуправление се отчита резултата, ако проведеният референдум и резултата от него отговаря на две условия:

Да са гласували не по-малко от 40% от общия брой хора, имащи избирателни права за участие в него и с отговор “ДА“ да са гласували повече от половината от гласоподавателите, които имат вот.

Гласуването на първия местен референдум в историята на Община Златоград приключи при избирателна активност от едва 18,09%. Гласувалите на местното допитване са общо 1846 избиратели от имащите право на глас над 10 хиляди жители.

Въпросите, които златоградчани трябваше да отговорят с ДА или НЕ бяха следните:

  1. Смятате ли, че при толкова нерешени проблеми в благоустрояването (улици, водопроводи, канализация и др.) в гр. Златоград, Старцево, Ерма река, Долен, Аламовци и в останалите населени места, изграждането на кооперативен пазар е по-важно да се извърши в следващите месеци, при положение, че има съществуващ такъв?
  2. Необходимо ли е в момент на икономическа криза Община Златоград да изтегли кредит в размер на 1 700 120 лева за изграждане на Общински кооперативен пазар и този кредит да се изплаща от всички данъкоплатци в продължение на десет години?
  3. Съгласни ли сте в центъра на града-до парка, да се изгради кооперативен пазар, вместо подходящ за туристическия облик на града обект?

„Кредит няма да има и това е ясно от края на миналата година! Вероятно някой го разбира с около 8 месеца закъснение!”, заяви след референдума кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Решението за пазар ще бъде взето от следващия общински съвет! За съжаление някой разигра темата “референдум”, за да си плати собствена социология, с общински средства, за около 45 000 лева, посочи градоначалникът.

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура