Руска доминация на Европейското първенство по ски ориентиране в Картола

25 Jan, 2022

Русия е абсолютен хегемон в смесената спринтова щафета на Европейското първенство по ски ориентиране, организирано от Община Чепеларе в местността Картола край смолянското село Момчиловци.

И трите руски щафети, участващи в старта, окупираха първите три места.

Въпреки това, според правилника, в крайното класиране остава само най-предно класиралата се щафета – тази в състав Марина Вяткина и Владислав Киселев, за когото това е трето злато от шампионата на Стария континент.

Третата щафета на Швеция (Лиса Ларсен и Линус Рап) ще се окичи със сребро, докато бронзовите медали са за първата щафета на Норвегия (Анна Улвенсоен и Йорген Баклид).

България бе представена от две щафети: Андрея Дяксова и Николай Димитров в първата щафета и Калина Недялкова и Боян Софин във втората.

Калина и Боян дадоха по-добро време и в официалното подреждане се нареждат 10-ти.

Русия доминира и в средната дистанция от Европейското първенство по ски ориентиране.

Шампионът от спринта Владислав Киселев грабна златото и в днешния старт, като изпревари с над 2 минути съотборника си Андрей Ламов. Трети се нареди Линус Рап от Швеция.

Световният шампион Станимир Беломъжев не завърши състезанието. Най-предно класиране от българите даде Николай Димитров, който се нареди 44-и.

При жените златото грабна Мария Кечкина от Русия, следвана от Лиса Ларсен от Швеция и Татяна Оборина от Русия. Андрея Дяксова даде най-добро време от българките и завърши 35-та.

Световният и европейски шампион Станимир Беломъжев не успя да се пребори за отличията във втория ден на Европейското първенство по ски ориентиране.

Беломъжев имаше технически проблем – отскубна автомат, а това  го лиши от престижно класиране в средната дистанция.

Българинът бе лидер до пета точка, по средата на разстоянието, в пасаж с малко по-дълбок сняг ската му се забива в скрит замръзнал клон, който чупи автомата и възпрепятства неговия път към медалите.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура