Очаква се от септември да влезе в сила забрана на пластмасови продукти за еднократна употреба

23 Jun, 2021

Най-късно в началото на септември се очаква да влезе в сила новата европейска директива за забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба.

Документът ще бъде публикуван в началото на юли за обществено обсъждане и до края на август се очаква да бъде внесен в Министерски съвет. Това заяви Ренета Колева, заместник-министър в МОСВ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Основната цел на директивата са мерки за намаляване на пластмасовите продукти. 86% от отпадъците по плажовете на територията на ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като нанасят сериозни щети върху околната среда. Залагаме мерки за устойчиво намаляване на определени пластмасови продукти като клечки за уши, прибори за еднократна употреба, съдове за храна, сламки. Отделно от това се въвеждат допълнителни продуктови такси върху определени пластмасови продукти като чаши за напитки, капачки, съдобе за напитки до 3 литра, тънки пластмасови торбички за пазаруване и други, заяви Колева.

Отделно от това ще се въведат и нови специални изисквания, който да маркират определени продукти, че съдържат пластмаса. Това са т.нар. дамски хигиенни продукти, мокри кърпички, тютюневи изделия и филтри. Това са пакет от мерки, с които целим решаването на един сериозен проблем, посочи зам.-министър Ренета Колева.

В България директивата трябваше да влезе в сила на 3-ти юли.

Забавянето се дължи на факти, които не са на национално ниво. Преди седмица Европейската комисия издаде допълнителни документи относно обхватът на забранените продукти. Няма да успеем до 3-ти юли, но наредбата е разработена и в момента предстои нейното вътрешно съгласуване, поясни тя.

Направихме редица срещи с НПО и браншовите организации, с които сме дискутирали промените, които предстоят да настъпят, допълни още Ренета Колева.

Заместник-министърът е на мнение, че бизнесът трябва да се преориентира към еко продукти, които могат да се рециклират и са за многократна употреба.

По думите на Колева в България около 50-60 фирми произвеждат такива пластмасови, като това са предимно малки и средни предприятия. Неминуемо с влизане в сила на новите промени това ще даде отражение върху бизнеса.

Важно е да се отбележи, че ние не забраняваме използването на пластмасови чаши. Идеята е да ограничим разпространението му, като наложим допълнителна продуктова такса на производителя. Клиентът ще плаща допълнителна такса, когато закупува този продукт. Тя би трябвало да влезе в сила през 2025 година, посочи зам.-министър Колева.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура