Труден сезон за гъбарите в Смолянско

12 Jun, 2020

Кризата с коронавируса се отразява тежко на бизнеса с диворастящи гъби в Родопите. Прекупвачите все още не са сигурни дали ще има износ тази година.

Голям срив на пазара има в цените на някои от гъбите, като най-голям е при смръчкулата. Миналата година килограм смръчкула се изкупувал от 40 до 60 лева, но тази година цените са от 15 до 25 лв.

Причината за големият срив на цената е и забраната за разходки през април, когато най-често се срещала смръчкулата. Други причини да няма толкова гъби, както предишни години са метеорологичните условия и температурните амплитуди в региона. В началото на май е имало високи температури, а в края на месеца е валял сняг по високите части.

На този етап няма и много гъба и съответно берачи, твърди Захаринка Билянова – собственик на пункт за изкупуване на гъби в Смолян.

„Заради пандемията нещата при нас също са сложни. В момента нямаме гъба и тепърва стартираме. За сега има много малко килограми, тоест малки количества гъби, която се замразява и суши. Не се изнася“, коментира Билянова.

Цените на другите гъби, като майска е около 10 лева за килограм, а пачият крак върви за 12 лв. Цената на кило борова манатарка е от 3 до 12 лева. Килограм челядинка се изкупува за 5 лева, а дъбовата манатарка варира около 5-6 лева, съобщава Дарик.

Въпреки всичко, брокерите на гъби се надяват да има добър сезон, макар и закъснял. През изминалите години той е стартирал в края на март, а засега пунктовете все още работят с по-малки количества.

Добрите берачи на гъби си докарват от 100 до 250 лв. на ден, твърдят запознати. Гъбарите се надяват след обилните валежи, гъбите в планината да се увеличат.

 

 

 

Photo: ThinkStock

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура