Маргарита Попиванова пред Smolyaninfo.com: Удовлетворена съм, че Пътища Пловдив осъществи и реализира дълго чаканата рехабилитация по Лот 27

27 Oct, 2016

4

 

Маргарита Попиванова е Изпълнителен директор на „Пътища Пловдив“от март 2014 г.Преди това работи в строителния бранш и финансовия сектор където има над 10 г. мениджърски опит. Икономист, завършила е УНСС. Магистър „Управление на човешки ресурси“. Интервю на Smolyaninfo.com

 

 

 1.Г-жо Попиванова, Пътища Пловдив се нагърби с не леката задача да осъществи дълго чаканата рехабилитация по Лот 27, който включва отсечките Смолян-Пампорово, Смолян-Кричим и Рудозем-Смилян. Първите два участъка са в експлоатация от края на 2015 г., a пътят Рудозем-Смилянвече е с Акт 16.

Този проект наистина беше отлаган като реализация няколко пъти за последните 10 години, въпреки двата опита досега. Причините защо не се е случил този проект до 2015 г. сигурно не са една или две, но според мен е от значение и това, че не всяка компания може да се справи с предизвикателствата, които трите отсечки поставяха пред изпълнителя. Смолян-Пампорово е натоварен път и същевременно беше от голямо значение да го приключим и да бъде годен за експлоатация преди зимния сезон миналата година. Смолян-Кричим, в участъка, който беше включен в проекта, се намираше в изключително лошо състояние. А сами знаете, че на практика път Рудозем-Смилян нямаше и пътуващите трябваше да се „борят“ с условията по една, да го наречем широка горска пътека.Така че аз съм удовлетворена, че Пътища Пловдив осъществи и реализира рехабилитацията, ремонта и на практика частичното ново строителство на тези три отсечки.Защото, да не забравяме, че това е от съществено значение не само за всички живеещи в региона, но и за многобройните туристи, които предпочитат Родопа планина за своите ваканции.

 

2.Как оценявате работата си с местните компании?

Без партньорството с местните фирми, с които работихме, никоя компания, колкото и голяма да е тя, не може да се справи в работата по регионални проекти. Бяхме ангажирали в реализацията над 150 човека, от които 70% местни строители.Затова искам да благодаря на всички, ангажирани в осъществяването на рехабилитацията по тези 3 участъка.А като мениджър за мен е от значение, че свършихме работата си както трябва. Обемът беше много сериозен и трудностите не бяха малко. Ще дам за пример само количеството скална маса, която беше преместена и изнесена, за да има истински двулентов, 7 метра широк, път Рудозем-Смилян –става дума за над 200 000 кубични метри скална маса. Положени са и над 9 000 тона асфалт и над 10000 кубика бетон за изграждането на укрепителни и подпорни стени по почти цялото протежение на 8-километровата отсечка.

3.Имате ли амбиции да продължите работата си в региона?

Краткият отговор е да. Разбира се, че ще участваме в търгове, които представляват интерес за нас.Не сме безразлични към региона, доказахме го с това, че осъществихме Лот 27, но и с факта, че установихме своя производствена база за асфалтови смеси и бетонови елементи в Рудозем.Очевидно инфраструктурните проекти са сред основните приоритети за работа в областта от страна на администрацията, а и така трябва да бъде в регион с толкова засилен туристически поток.Мисля, че се доказахме като коректен партньор в изпълнението на обекти през миналата и тази година, така че се надявам да продължим работата си в региона. Конкурентни сме и като експертиза, и като мащаб и качество.

4.Каква работа очаква Пътища Пловдив? Важни инфраструктурни обекти бяха спрени на фаза търг през тази година.

Пътища Пловдив отдавна излезе от регионалния мащаб и вече почти 3 години се стремим да поддържаме темпото на сериозен национален играч в инфраструктурното строителство.Но това не промени отношението към работата. За нас няма маловажен проект, дори обемът да е малък.  И когато правим път от републиканската пътна мрежа в някоя община, и когато работим по проект за магистрала. Разликата е само в мащаба, но не и в усилията и отношението, което влагаме.Що се отнася до това какво ни предстои – най-сериозния проект е строителството на лот 3.1 на АМ „Струма“ в участъка Благоевград-Крупник, в който участваме като част от консорциума, спечелил търга. Разбира се, подали сме оферти за всички значими инфраструктурни проекти, които са актуални в момента, включително АМ „Хемус“ и строежа на тунела „Железница“, например

5.Как  решавате проблема с липсата на достатъчно квалифицирани кадри?

С това, което сме. Привлякохме изключителни специалисти в бранша, особено през последната година и половина. Работата по АМ Марица ни натовари със сериозни очаквания, но и отговорности, с които се справихме и добихме самочувствие, така че да бъдем привлекателна компания за професионалистите.Обновяваме постоянно машинния парк, преструктурирането на фирмата е факт. Това може само да е в плюс, когато се стремим да привлечем кадри. Но разбира се, остава големият проблем със специалистите от средно ниво, които липсват и поради неглижирането на средното професионално образование. За съжаление, смятам, че тепърва ще се усеща сериозен вакуум в строителството в тази посока.Опитваме се сами да „отглеждаме“ кадри. Стартираме съвместна инициатива с Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив и в нашите бази всяка седмица ще се провеждат практически занимания за най-големите ученици. Мисля, че това е един от подходите, който може да попълни дефицита на кадри.

6.Каква е вашата прогноза за сектор строителство ?

За съжаление големите проекти у нас са тези, финансирани с европейски средства, а те не са безкрайни. Надявам се икономиката на страната да се задвижи на по-бързи оборотии да сме свидетели на все повече възможности за общините, например, да финансират необходимите ремонти и строителство за пътищата си. Защото сега собствените им инвестиционни програми в тази посока са много скромни.Предизвикателство за бизнеса остава и конкуренцията с чуждестранни компании отсектора.Мисля, че всички в нашия сектор с интерес очакват какъв ще бъде ефекта като натрупване на средства, които да бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти от увеличената цена на винетните такси и евентуалното въвеждане на тол системата.

 

7.Ще правите ли нови инвестиции?

Ние не сме спирали. От момента на придобиване на дружеството през пролетта на 2014 г. до сега са направени инвестиции в размер на над 15 милиона лева само в техника и оборудване.Непрестанно увеличаваме капацитета и производителността на своите производствени бази. Инвестираме в нови машини и технологии.Не можем да си позволим да спрем този процес, ако искаме да бъдем конкурентни на пазара.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура