ЮЦДП-Смолян запазва непроменени цените на дървата за огрев

26 Jul, 2022

Южноцентрално държавно предприятие в Смолян е планирало за продажба 30% повече дърва за огрев за населението в сравнение с доставените количества за миналогодишния отоплителен сезон. Това заяви в интервю за БТА инж. Асен Иванов – директор на ЮЦДП.

Според него е обезпечено достатъчното количество дърва за огрев за област Смолян.

Предприятието запазва непроменени цените на дървата, продавани от временен склад или чрез заплащане на такса за добив на корен.

По-скъпите цени, които жителите плащат за това гориво, се дължат на оскъпените транспортни разходи от склада до доставка на адрес, уточнява директорът.

Цените на строителната дървесина вече са в тенденция на стабилизиране и намаление, след като от края на миналата година до март е отбелязано значително поскъпване, коментира Иванов.

Общо 420 хиляди пространствени кубика дърва за огрев са планирани в разчетите на ЮЦДП за четирите области в обхвата на предприятието. Този резерв от 30% е предвиден заради поскъпването на основните енергоносители, така че да се покрие евентуалното повишено търсене на дърва, уточнява Иванов.

Дървата за осигуряване на населението се продават от предприятието по трит схеми – от четирите централни склада на територията на ЮЦДП, от временни складове и по тарифа на корен. Преобладава търсенето чрез покупка от временни складове в гората и продажба на корен, при която самият дърводобив се извършва от купувача.

Средно 72 лв. без ДДС за плътен кубик дървесина е цената, на която местните жители купуват от ЮЦДП дървата от временни складове. Разчетите варират в определени граници, но разликите не са големи, съобразявайки се с разходите за извършения добив, което зависи от отдалечеността и трудността на обекта, според Асен Иванов.

Оскъпяването след това се получава от по-високите цени, които купувачите плащат за товарене, транспорт и разтоварване на дървата на адреса. Всичко това не е част от калкулацията в крайната цена на ЮЦДП, а се заплаща на фирмата, която извършва услугата.

За област Смолян няма да има проблем със снабдяването с дърва за огрев за нито едно населено място, категоричен е Асен Иванов. Според него има достатъчно дърва като количества, но проблемът е липсата на работна ръка, която да извърши добива на планираната дървесина, особено при продажбата от склад.

Съсредоточаваме големи усилия в това отношение, провеждат се разговори с фирмите, които предлагат тази услуга, за да не се създаде напрежение, обяснява директорът. Той уточнява, че няма много желаещи да си изкарват прехраната с този вид дейност, защото дърводобивът е един от секторите, който е много трудоемък и с тежки условия на труд.

Особено при дървата за огрев има голям процент ръчен труд, а голяма част от хората, които се занимават с дърводобив, мигрираха в чужбина заради по-високо заплащане, посочи директорът на ЮЦДП.

Намалената преференциална такса за продажба на корен на пострадала от бедствия и нападения на корояд дървесина вече е отменена. Според Иванов около 80-90% от засегнатата от дървояд дървесина досега е усвоена. Останалата част се намира на труднодостъпни места и би било изключително скъпо да се прокарват пътища, за да се извърши дърводобив.

От друга страна съгласно изискванията и на “НАТУРА 2000”, и на горската сертификация на територията на стопанствата трябва да има голям процент суха и паднала дървесина, която да стои като биотопна дървесина за подпомагане на биоразнообразието, допълва директорът.

До 270 процента увеличение на цените на строителната дървесина е регистрирано на търгове през периода на поскъпването на трупите, обяснява директорът.

По думите му периодът на поскъпване на строителната дървесина е бил от края на миналата година до март, а сега вече се наблюдава лек спад и тенденция на устойчивост на цените. Като една от причините за повишение на цената се посочва износът на фасонирана дървесина, тъй като фирмите имат контрагенти в чужбина. Обла дървесина почти не се изнася.

От ЮЦДП отново е обявена кампания за изкупуване на частни горски територии, собственост на физически лица. Имаме заделен солиден бюджет и се надяваме хората да бъдат заинтересувани, посочи Асен Иванов.

Заявленията на собственици, желаещи да продадат на държавното предприятие горите си, се приемат до септември, а подробностите са посочени на интернет страницата на ЮЦДП.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура