Екоминистърът: Трябва да търсим баланс за съвместно съществуване с дивите обитатели

25 May, 2022

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов даде коментар по повод сигнала за втора мечка, която се е появила в района на Чепеларе.

Мечката по принцип не е агресивен вид и е почти невъзможно да нападне хора. Това може да стане, само ако човекът застрашава малките й, подчерта Сандов.

За да се стигне до това животното да влиза в населеното място, вероятно има проблем с дейности, които се извършват на територията, която то естествено обитава. Това обикновено са дърводобив и туризъм, посочи екоминистърът.

Ние трябва да търсим баланс за съвместно съществуване с дивите обитатели на природата. Най-добрият начин за справяне с проблема с мечките е да им се осигури достатъчно пространство като диви обитатели на природата, за да могат и те да съществуват в нея, заяви Борислав Сандов.

Кафявата мечка е един от опазваните видове и механизмът, който ние развиваме през последните години е, когато има щети върху селскостопанска продукция, след оценка от комисия стопанинът да бъде компенсиран за тях, поясни министър Сандов.

Ако все пак мечката се окаже застрашаваща живота и здравето на хората, има процедура за отстрел, но обикновено търсим варианти да не се стига до там, добави той.

Ако в даден район мечките нямат достъп до храна, горските стопанства подхранват с ябълки и други храни, които се оставят по-навътре в дивата природа, за да се завърне там животното, отбеляза министърът.

Сандов призова хората да не се притесняват при поява на мечка и да сигнализират регионалните инспекции по околната среда, ако такава се появи в техния район.

Стараем се нашите специалисти да реагират бързо, като се погрижат мечката своевременно да бъде изведена от населеното място и да се върне по своите места в дивата природа, допълни още екоминистърът.

 

Снимка: WWF

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура