Отварят пътя Влахово – Тикале между 15 и 20 април

02 Apr, 2018

Между 15 и 20 април отварят пътя Влахово – Тикале,  това заяви на пресконференция в Смолян председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, инж. Дончо Атанасов.”Решението за направата на обходния път е изключително правилно. Този път ще остане за общината за десетки години. Нямаме намерение той да бъде претупан и да се пусне движението, тъй като това трябва да се случи по всички правила и норми на проектирането и безопасността на движението. Строителят денонощно работи особено при тежките метеорологични условия през последните дни, хората не спряха да работят. Сега има над 200 човека на обекта, работи се от тъмно до тъмно.

Пътят е с габарит 6,5 метра, на кривите до 8 метра. В зависимост от наклоните и параметрите, които са пътя и кривите, седемте проектанта които са на терен, ще дадат предписание със знаци и маркировки, какъв ще бъде тонажът за преминаване“, поясни инж. Атанасов. Той отбеляза, че мероприятията във Влахово са изключително сложни, тъй като там не е било възможно да се пусне двупосочно движение, предаде ,,Фокус”.

„По тази причина всички мероприятия в урбанизирана и извънурбанизирана територия ще са по всички правила с комисии и разрешение за строеж. Не сме губили и една минута от това да се осигури и направи този обходен път“, допълни инж. Атанасов. Той уточни, че след отварянето на пътя, ще започне изкърпване дупките по алтернативният маршрут, по който сега преминават автомобилите Смолян – Фатово – Рудозем.

Според ръководителя на екипа от специалисти, доц. Стойнев около 350 метра около зоната на срутището са потенциално неустойчиви терени. Във връзка с проектните решения е привлечен и проф. Божидар Божинов.

 На срутището се планира да се обрушават първо огромни надвиснали многотонни камъни, да се запълнят с пясъчно циментен разтвор пукнатините, за да се спре навлизането на водата, която руши ската в тях и след това се предприемат мерки за разчистване и едновременно с това строеж на укрепителни съоръжения, като най-сигурна и безопасна технология, която да не активизира нови свлачищни процеси.
“Имаме вече необходимата геоложка информация за тези скали. Те са натрошени, с пукнатини ориентирани с плъзгане към пътя. Веднага след празниците ще имаме идейни решения и ще стартираме дейности за повишаване на неговата стабилност – запълване на пукнатини, обрушване на опасните блокове. Изпълнението на укрепителните силови конструкции ще се правят след това” заяви проф. Божинов.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура