Петър Стойчев преплува канала Каталина и стана първият българин с Тройната корона

11 Jun, 2024

Легендарният плувец Петър Стойчев преплува канала Каталина в Калифорния и стана първият българин с Тройната корона – със световен рекорд!

По този начин Петър Стойчев вече е преплувал пет от маратоните от Oceans Seven – Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар, протока Молокай и канала Каталина.

„Успях да сбъдна две свои мечти – да преплувам канала Каталина и да стана първият българин с престижната награда Triple Crown с нов световен рекорд от сборно време, като подобрих стария с почти 2 часа и половина!

Стартирах предизвикателството Catalina Channel в 23:30 часа и плувах по-голямата част през нощта в пълна тъмнина в Тихия океан. Всичко мина по план и постигнах много силно време – изминах дистанцията от 33 км за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. На финала ме чакаха българи, развяващи нашето знаме!“, сподели шампионът и посочи, че му оставал още две предизвикателства.

Освен първият българин с пет от седемте маратона в открити води от Oceans Seven, Стойчев успя да направи и друго мечтано постижение – да стане първият българин с приза Triple Crown, който се връчва на плувците, преодолели English Channel, Around Manhattan swim и Catalina Channel.

При това световният рекорд за най-бързо общо време е български! 22 часа, 8 минути и 46 секунди. Преплуване на Ламанша (English Channel) за 6 часа и 57 минути . 6 часа и 28 минути плуването около остров Манхатън. И сега 8 часа, 42 минути и 33 секунди за преодоляването на канала Каталина.

Досегашният световен рекорд беше притежание на Марсиа Кливланд (САЩ) с време 24 часа, 32 минути и 3 секунди. (Преплуване на Ламанша за 9 часа и 44 минути; 5 часа и 57 минути плуването около остров Манхатън; 8 часа, 56 минути за преодоляването на канала Каталина).

Ще се прибера в България горд и щастлив от постигнатото! А след това – към следващите предизвикателства, категоричен е Петър Стойчев.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура