Горна Арда иска ремонт на пътя, за да привлича повече туристи

10 Jun, 2024

Горна Арда е притегателно за туристите място, но нямаме нормален път до селото, каза в интервю за БТА кметският наместник Елмира Ананиева.

Единственият достъп до селото е път III-8683, който е част от републиканската пътна мрежа. По спомени на Ананиева, която дълги години е наместник в селото, пътят е асфалтиран последно преди около 20 години, когато е имало идея да се отвори границата с Гърция за туристи, но и до ден днешен бъдещият граничен пункт Арда – Паранести, не съществува.

Жителите на населеното място са правили подписки, водили са разговори, но нищо не се е променило. „Закърпиха един път дупките и всичко стигна до там, а кърпежите бързо се изровиха и ямите отново зейнаха“, добави още Елмира Ананиева.

Кметският наместник разказа, че 14 години на пътя е имало срутване и след натиск от хората е направена подпорна стена.

„Хората недоволстват. Всеки път, когато дойдат избори, се поставя този въпрос, кандидатите обещават и накрая нищо. Елате зимата, за да видите за какво става въпрос – когато се получат едни коловози, колите си изпочупиха хората. Толкова много пари се харчат за пътища, а този край е изоставен“, каза още Ананиева.

В село Горна Арда живеят 113 души. Много от тях пътуват за работа в близки и по-далечни населени места – всяка сутрин и вечер. „Не е леко всеки ден да минаваш по този път“, допълни кметският наместник.

Най-много Елмира Ананиева съжалява, когато чуе туристите да казват: „Толкова е хубаво тук, имате невероятна природа, но как да дойдем до селото“.

В района на село Горна Арда има множество забележителности, които са притегателен център за туристите. Там се намират изворите на река Арда, скално образование “Светилището”. Наблизо се намират пещера „Ухловица“, пещера „Типицето“ – известна с това, че в нея са открити останки от кости на праисторическа пещерна мечка, водната пещера „Надарска“.

Има туристически пътеки, които водят към панорамната площадка на Могилица. В района вирее рядкото и защитено растение Родопски силивряк, наричано още Орфеевото цвете и безсмъртниче.

Могилица иска пряк път до Смолян през Турян

„Мястото ни е много атрактивно и могат да се разработят още туристически пътеки, но с тази инфраструктура няма как да привлечем туристи“, допълни още Елмира Ананиева.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура