Глобалeн детски дизайн маратон ще се проведе в Смолян

11 Apr, 2024

Всички деца на възраст от 7 до 12 години могат да участват на 20 април, събота в Скай хъб Смолян в Глобалeн детски дизайн маратон.

Споделеното работно пространство ,,Sky Hub Smolyan’’ се намира в сградата на Стария общински съвет („Журналиста“) на адрес: гр.Смолян, ул. ,,Капитан Петко Войвода“ №11.

Тези, които желаят да участват могат да се запишат на: https://forms.gle/NQqdsVgRU9tfMyFj7

Местата са ограничени. Повече за събитието може да се види на: https://www.designathonworks.com/

Какво би станало, ако обществото радикално преосмисли ролята на детето? Какво би станало, ако всички виждахме децата като иноватори, активисти, учени или изобретатели? Какво би станало, ако на всяко дете беше предложен път за развитие на тези способности?

Не биха ли се справили по-добре от възрастните?

Читалище “Бъдеще сега” в партньорство с Община Смолян има амбицията да включи децата на Смолян в Глобалния детски дизайн маратон (Global Children Designathon) – ежегодно събитие, което използва дизайн и практическо обучение, за да насърчи подрастващите от цял свят да мислят творчески по въпросите на устойчивото развитие.

Методът Designathon е уникален и ефективен метод за развитие на мисловните и комуникационни умения при децата (на възраст 7-12 години), като творческо и критично мислене, технологична грамотност, съпричастност и сътрудничество.
Децата работят в малки екипи, за да измислят креативни решения на реални проблеми. По време на дизайн маратона те измислят идеи и създават прототипи, като използват материали, вариращи от картон и лепило до сензори, и други електронни компоненти.

Децата работят със специални комплекти за конструиране и влизат в ролята на истински дизайнери на средата в решаване на проблемите на съвременния свят. По време на събитието се използва методика на мислене, което развива функционалната грамотност.

Накрая представят решенията си пред свои връстници, жури и публика от цял свят.

На 20 април, 2024 г. повече от 40 000 деца от 45 държави ще се съберат за девети пореден път, за да работят едновременно (чрез Интернет връзка) по темата: Кръгова икономика.

 

Снимка: Община Смолян

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура