Приеха програмата за управление на Община Смолян до 2027 г.

01 Mar, 2024

Общинският съвет прие програмата за управление на Община Смолян до 2027 година.

Основна задача в програмата е Смолян да бъде чист, зелен и иновативен град.

Общината цели подобряване състоянието на публичния и частен сграден фонд, поддържане на съвременна естетична, чиста и достъпна градска среда, опазване чистотата на въздуха и въвеждане на екологосъобразна градска мобилност.

Планира се създаване на зимен атракцион с ледена пързалка и детска писта за шейни и ски до стария стадион в Смолян, както и обновяване на лифта от Смолянски езера до връх Снежанка в Пампорово.

Идеи за предпроектни проучвания за изграждане на индустриален парк в Смолян, разширяване на промишлените зони в града също са включени в програмата за управление на кмета Николай Мелемов.

Подобряване на достъпността и изпълнение на инфраструктурни дейности в подкрепа на икономическото развитие на района също попада в програмата.

Друга важна цел за настоящия мандат е Смолян да продължи да бъде градът на знанието. Важна цел за Общината е да продължи да поддържа адекватна на демографските и социални условия градинска и училищна мрежа, с тенденция за съхраняване на учебните заведения в селата и запазване статута на защитените и средищните училища.

В Програмата е включено Смолян да бъде град на млади и активни хора. За целта се планира продължаване на инвестициите в спортния комплекс и надграждаме с нови съоръжения.

Ще се търси финансиране за изграждане на нови спортни и атракционни съоръжения, както и покриване на някои от съществуващите за целогодишна употреба.

Общинскит съвет прие и предложение да се осигури безплатен достъп до ски съоръженията в Пампорово през целия зимен сезон за децата до 18 години от Община Смолян.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура