Кметът Янчев: ЦПЛР е мястото за развитие на децата в Златоград

01 Mar, 2024

ЦПЛР (Център за подкрепа и личностно развитие) е мястото за развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта на децата и подрастващите в Златоград, заяви кметът Мирослав Янчев.

Там учениците прекарват, пълноценно, свободното си време в шестнайсетте клуба по модерен балет, модерни танци, хип-хоп, народни танци за начинаещи, етнология и етнография, клуб „Лидер“, превенции, арт драма, театрално дискусионен клуб и театрално студио „Приказен свят”, сподели градоначалникът.

Децата и учениците посещават формите по желание и напълно безплатно. Занятията се провеждат в извън учебно време. За учебната 2023-2024 година, в ЦПЛР, са записани 160 деца и ученици.

Освен заниманията в клубовете, Центърът успява да организира и проведе много и различни мероприятия, в които децата и учениците имат възможност за изява и развитие на своите таланти и умения.

Традиционно и с огромен интерес се провеждат събития като „лятното училище“, конкурса за рецитал на патриотични стихотворения, празничните прояви за 1 юни, форум театрални представления, конкурс за рисунка „Сочите си видях бедата“,, празнични прояви за 24 май, планински походи, участия в спортни събития и др.

По отношение на материално-техническата база, през последните години, бeше направено много: Подмени се осветлението на целия етаж, със средства на екипа от Центъра, спонсори, личен труд и подкрепата на Община Златоград, посочи Янчев.

След спечелването на два проекта по Национална програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците” на МОН, бе създадена съвременна образователна среда в два кабинета – „Театрална стая” и „Танцово студио”.

По проектите се закупиха оборудване, материали, костюми и литература, техника и обзавеждане. Общата стойност на двата проекта беше в размер на около 45 000 лева, отбеляза кметът Мирослав Янчев.

В тези средства не бяха предвидени допълнително заплащане за учителите за работата по проекта, както и за строителни материали, поясни той.

Беше извършено цялостно боядисване и шпакловане на отделни участъци на коридора, на складово помещение, санитарно помещение и методичен кабинет. Частичният ремонт се изпълни с лични средства и труд на екипа, спонсори и подкрепата на Община Златоград, допълни кметът Янчев.

 

Снимки: Facebook

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура