Кметът Мелемов: Планетариумът е готов за активна дейност

29 Feb, 2024

Официално беше открит обновеният Общински културно-образователен център „Планетариум с Астрономическа обсерватория“ в гр.Смолян.

Музикален поздрав отправиха космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

Приветствия отправиха кметът Николай Мелемов, директорката на Планетариума Цветелина Генчева и областният управител Захари Сираков.

Мелемов посочи, че след около три години смолянската звездна институция отново отваря врати – напълно ремонтирана, обновена и модернизирана, с високотехнологично оборудване и обзавеждане.

Той припомни, че за 46 години в  Планетариума не е извършван основен ремонт, а само частични.

„Доволни сме от свършената работа. Планетариумът е готов за активна популяризаторска, образователна и изследователска дейност,  нови посетители, любители на физиката и астрономията“, посочи в словото си кметът на Смолян.

Той благодари на екипа, работил по проекта. На фирмата изпълнител на строително-монтажните работи – „ИСА 2000“ с управител Юлиян Инджов.

На фирмата, доставчик на оборудването за Звездната зала – „СТЕЗА“ ЕООД, с управител Стефан Захариев и всички, които по един или друг начин са били съпричастни към обновяването на Планетариума.

Мелемов пожела на младия екип творчески вдъхновения, увереност и активност по пътя на астрономическото познание, за да може звездната институция отново да стане водеща туристическа, културна и образователна забележителност.

След прерязването на лентата на обновения обект от официалните лица, присъстващите разгледаха реновираната сграда. След това наблюдаваха първата прожекция в Звездната зала.

Преди това се проведе и заключителна пресконференция на която бяха представени резултатите от проекта за модернизиране на Планетариума.

Емблематичната звездна институция отваря врати на 6.09.1975 г. и за изминалите 49 години се доказва като най-популярната туристическа дестинация в града и водеща в страната. Планетариумът е посетен от почти 3 милиона ученици и граждани от страната, и туристи от чужбина.

Проведени са над 30 000 лекции-сеанси в звездната зала и 6 000 демонстрационни наблюдения с телескопи – дневни на Слънцето и вечерни на нощните небесни светила.

За тези години основен ремонт не е извършен, а само частични ремонти.

След спечелен проект на Община Смолян на 30.12.2020 г. се подписа договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.022-0005-C01 и стартира изпълнението на проектно предложение с наименование „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум Смолян“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на проекта е 4 403 997.59 лв.

След изпълнението на проекта е извършен основен ремонт и реконструкция на сградата. Подменени са основни енергоспестяващи източници, като дограма, топлоизолация на стени и покрив, отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации и др.

Обособена е интересна и лесно достъпна вертикална планировка, дори за хора с увреждания.

Другата много важна част от успешния проект за обновяване на Планетариума е доставката на ново модерно и високо технологично оборудване и обзавеждане за Звездната зала, Обсерваторията и останалите помещения в сградата.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура