Сериозен ръст на туристите в Пампорово и Родопите

27 Feb, 2024

Хотелите и местата за настаняване в област Смолян отчитат ръст на туристи, нощувки и приходи през декември 2023 г., според информация от Териториалното статистическо бюро в Смолян.

Посетилите областта туристи са с 6,9 на сто повече в сравнение с декември 2022 г., а реализираните нощувки са увеличени с 8,1 на сто.

Големи намаления в Пампорово от 5 март, ски сезонът продължава до април

Приходите от нощувки от през декември 2023 г. са 4,4 млн. лв., регистрирайки ръст от 27,6 на сто при постъпленията от български туристи.

Над 70 хил. са нощувките в хотели и места за настаняване в Смолянско през последния месец на миналата година, като 92 на сто от тях са от български клиенти.

Чуждестранните туристи са 1805, предимно гърци, румънци и ирландци. Средната заетост на местата за настаняване в областта е 24,3 на сто. Приходите от български граждани са 3,9 млн. лева, а от чуждестранни туристи – 462 хил. лева.

Показателите за ръст на туристи и нощувки се запазват през целия зимен сезон, коментират пред БТА от Пампорово АД.

Данните от декември като начало на ски сезона са показателни за тенденцията на повишение на туристическия поток.

Ръст се отчита при пристигащите в Пампорово румънски, английски и ирландски ваканционни групи. Окончателните данни за точния процент увеличение ще бъдат обобщени след приключване на зимния сезон, допълват от Пампорово АД.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура