За Община Девин образованието е основен приоритет

26 Feb, 2024

СУ „Христо Ботев“ в Девин ще бъде модернизирано с близо 4.5 млн. лева.

С 124 200 лв. ще бъде изградена и открита спортна площадка в района на учебното заведение

Сградата на Средно училище „Христо Ботев“ в Девин ще бъде модернизирана благодарение на сключен договор между Община Девин и Изпълнителна агенция „Програма за образование“.

Стойността му е 4 498 757,60 лв. и благодарение на тези средства ще бъдат решени редица текущи проблеми, като ще бъде подобрена и модернизирана образователната среда, сградния фонд и дворно пространство.

Училището ще се сдобие с фотоволтаична централа за собствени нужди, информира кметът на Община Девин Здравко Иванов.

Предстои цялостна подмяна на отоплителната система, увеличаване на дебелината на топлоизолационният слой на външните стени, ще бъде извършена и смяна на всички стари интериорни врати с нови.

Освен това ще бъдат ремонтирани част от класните стаи с цел създаване на необходимата инфраструктура за СТЕМ среда.

Санитарните възли, обслужващи класните стаи също ще бъдат реновирани, както и физкултурния салон. Ще бъдат заменени и всички луминисцентни лампи с LED панели. Предвидено е и обособяване на нов вход/изход от актовата зала в блок Д2. Част от дворната тротоарна настилка ще бъде подменена с бетонови павета.

Ще бъде доставено ново оборудване и обзавеждане, както ще бъдат направени редица други подобрения за достъпна среда.

Средствата в размер на 124 200 лв. са подсигурени по Програмата за изграждане на нови и основен ремонт на съществуващи спортни площадки в държавните и общинските училища, приети с решение на министерски съвет.

На съществуващата на този етап бетонова площадка ще бъдат изградени Спортно игрище за футбол на малки врати и волейбол.

Спортното съоръжение ще бъде с ограда и с настилка извън габарита на игрището, като ще се коригира и съществуващият път чрез изграждане на частичен автомобилен път североизточно от игрището.

Гимназията по електротехника в Девин ще има нова спортна площадка

Професионалната гимназия по електротехника „Александър Степанович Попов“ в Девин ще се сдобие с чисто нова спортна площадка.

Това ще стане факт благодарение на одобрен проект по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони, в държавните и общинските училища на Министерски съвет.

Отпуснатите средства за Професионалната гимназия в Девин са 99 993 лв. и благодарение на тях върху 504 кв.м. в двора на учебното заведение ще бъде изградено многофункционално спортно съоръжение с изкуствена тревна настилка за футбол и волейбол, уточнява кметът на Община Девин Здравко Иванов.

Нов автобус ще вози децата на училище в Девин

Община Девин получи безвъзмездно чисто нов 35 местен автобус, обявиха от местната управа.

Превозното средство е предоставено от Министерството на образованието и науката като ще се ползва за извършване на превоз на деца и ученици, информира градоначалникът Здравко Иванов.

Девин е една от 15 – те общини в страната, която получи чисто нов училищен автобус през този месец.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура