Ползите от ските и зимните спортове за децата

26 Feb, 2024

Какви са ползите от зимните спортове за децата? Експерите от Пампорово дават точния отговор:

Важно е да знаем, че значителна роля в изграждането на характера у едно дете, играят хобитата и спорта. Дейностите на открито спомагат за пречистване на ума, откриване на нови неща за себе си, поддържане на активност и изграждане на имунитет.

Изгаряне на калории и поддържане на здравето

Едно от най-големите предимства на това децата да спортуват през зимните месеци е, че остават здрави. Докато тичат, играят на открито или карат ски те изгарят калориите, които са натрупали докато са хапвали на семейни събирания и празнични събития. Децата трябва да останат възможно най-активни, независимо от сезона, за да поддържат здравето си и да бъдат в добра форма.

Облекчаване на стреса

През учебната година децата са подложени на огромен стрес, породен от редица фактори като притеснение за тестове, изпитване пред класа и др. Това не означава, че по време на ваканциите, той магически изчезва. Противоположно на очакванията, когато децата са заклещени вкъщи по цял ден и вниманието им не е ангажирано, това се явява предпоставка за повишаване нивата на стрес и депресия.

Спортът е прекрасен вариант за борба с тези състояния, тъй като децата тичат, изморяват се, общуват помежду си. Карането на ски през зимния сезон им помага да останат активни, да прекарат време сред природата, на чист въздух, да се включат в различни дейности, които ще изчистят ума им и ще им помогнат да се съсредоточат върху други неща.

Социализиране

Голяма част от децата имат дълга зимна ваканция от училище, най-често около две седмици. Обикновено имат и още почивни дни около началото на февруари. Тези продължителни почивки могат да повлияят негативно на някои деца и те да се почувстват самотни и откъснати от своите връстници.

Социализацията е важна за тях и те я получават до голяма степен от спорта.  По този начин могат да прекарат няколко часа около свои приятели, да си говорят с тях и да се насладят на компанията на деца на тяхната възраст, вместо да се изолират у дома пред телевизора.

Децата имат нужда от някаква дейност през зимния сезон. Спортът им позволява да общуват с другите, да горят калории и да редуцират нивата на стрес. Когато празничният сезон започне и навън е студено, най-лесно е да седнете пред телевизора и да се затворите вкъщи.

Колкото по-рано предприемете действие и запишете вашето дете на зимен спорт, толкова по-скоро ще установите положителна промяна в настроението му. Това ще му помогне да изгради имунитет, да остане активно и здраво дори през ваканцията.

Коя е правилната възраст на която децата да започнат да карат ски?

Няма категоричен отговор на колко години трябва да бъде вашето дете, когато започне да се учи да кара ски. Това зависи от най-различни фактори. Децата могат да започнат да карат ски веднага щом се научат да бягат и скачат (от 10 месеца нататък). Всяко дете обаче се развива със свое собствено темпо.

Като ориентир, обикновено децата могат да започнат да карат ски на около 3 или 4 години. От ключово значение е те да имат способността да общуват с други деца и да получават инструкции от възрастни, които не са им родители, така че е най-добре да изчакате, докато започнат детска градина или начално училище, за да сте сигурни, че ще извлекат максимума от уроците си по ски.

Въпреки това е важно да изчакате, докато детето ви е готово и то може да стане на четири или пет, за да придобие:

1. Сила на тялото

Не е изненадващо, че детето ви ще трябва да може да ходи правилно, преди да го качите на ските! Тъй като карането на ски може да бъде доста изморително, трябва да се уверите, че те могат да се справят с физическите изисквания. Ако постоянно тичат вкъщи  и изглежда, че имат безкрайни количества енергия, вероятно са готови да се заемат с нова дейност.

2. Добро внимание и концентрация: Научаването на нещо ново изисква определено ниво на внимание – всички знаем колко лесно могат да се разсейват децата. Трябва да се уверите, че вашето е достатъчно зряло, за да се концентрира върху това, което казва неговият ски инструктор, преди да го запишете в детско ски училище.

3. Истински интерес да се научи да кара ски: Ако наистина искате децата ви да са склонни да карат ски, едно от най-лошите неща, които можете да направите като родител, е да ги притискате, когато всъщност не са толкова заинтересовани! Уверете се, че са готови за това  приключение и ги накарайте да се развълнуват от карането на ски, преди да резервирате първата си семейна ски ваканция.

Прочетете за още съвети как да се уверите, че децата ви ще извлекат максимума от своето ски изживяване.

Подготовка преди урока

Ако е възможно, заведете ги до пистата преди урока им, оставете ги да играят в снега и да свикнат с обкръжението. По този начин, когато отидат на първия си урок, не всичко е непознато и страшно.

Ако детето ви не хареса веднага карането на ски или уроците, не се притеснявайте. Възможно е след няколко години (на 6 или 7 години) те да се чувстват по-комфортно и да са готови да тръгнат по пистите. Това по-късно начало няма да попречи на тяхното развитие, тъй като честотата на практиката влияе повече върху прогреса.

Запишете ги в ски училище

Ски училището е страхотен начин за вашето дете да открие забавлението и да научи повече за любимия зимен спорт. Инструкторите, които специално преподават уроци по ски на децата, ще знаят точно как да задържат вниманието на вашето дете и да се уверят, че то ще се върне от планината с някои нови умения.

В нашето ски училище всяко дете ще получи внимателна грижа и отлично обучение докато усвоява нови техники. Имаме както почасови така и целодневни обучения, индивидуални уроци или такива в група, съобразени с нуждите на всяко дете. Предлагаме ски училище за малчугани между възраст от 7-12г и ски занимания за деца между 4-6г.

Зоната е оборудвана със специална транспортна ски лента, която отвежда децата до най-високата точка, помагайки им да усъвършенстват техниката на закрепване, завиване и спиране в ските. За децата се грижат дипломиран педагог и няколко ски учители с дългогодишен опит, които дават първите уроци.

Безопасността на първо място!

Преди децата ви да сложат първия си чифт ски и да ги изпратите да се спускат по пистите, трябва да се уверите, че са облечени с правилната екипировка, че са здрави и наистина имат желание да карат ски! Започнете да споделяте удоволствието и вълнението от карането на ски със следващото поколение!

 

Снимка: Пампорово

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура