Близо 10 хиляди туристи са посетили Музея на родопския карст в Чепеларе за година

26 Feb, 2024

Музеят на родопския карст в Чепеларе вече е част от 100-те национални туристически обекта в България, каза в интервю пред БТА директорът Марин Господинов.

Той посочи, че решението е взето на 20 февруари 2024 година на заседание на координационния съвет на НД „Опознай България – 100 национални туристически обекта”, което е проведено в Министерството на културата и под егидата на Български туристически съюз (БТС).

„Община Чепеларе кандидатства с два обекта през 2021 г. – Музеят на родопския карст и Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която също се намира на територията на община Чепеларе.

Включването вече е факт и за нас това е чест, гордост и признание. Музеят е бил в списъка преди десетилетия и сега, 30 години по-късно, той отново е там, където заслужава да бъде“, каза Господинов.

Музеят е уникален по рода си и е единствен, който показва пещерната история в Югоизточна Европа. Преди четири години беше изцяло обновен – с нова дизайн и визия. И през всичките тези години посетителите се множат. За миналата година е посетен от близо 10 000 туристи.

“Музеят търпи постоянно развитие по отношение на експозиционен вид. Съхранява над 4500 фондови единици в няколко отдела  – археология, палеонтология, петрография, повърхностни и вторични карстови форми, биоспелеология“, допълни директорът.

Артефактите са в резултат на дългогодишни проучвания на пещерите в Родопите. До момента спелеолозите са проучили над 600 пещери.

Най-интересните експонати, които привличат вниманието на посетителите, са целият скелет на пещерна мечка и долна челюст на леопард, която, според Марин Господинов, е най-късно изчезнал вид по нашите земи.

През последните три години, при проучване на пещерно жилище “Чая”, което се намира до Чепеларе, е обогатена музейната сбирка с нови експонати.

В музеят в Чепеларе могат да се видят голямо количество полускъпоценни камъни, минерали, различни видове сталактити, сталагмити, коралити и прилепите, които винаги са интересни за посетителите.

„От археологична гледна точка в отдел “Археология” имаме артефакти от зараждането на съвременния човек до Средновековието.

Така че, от всеки един етап на човешкото развитие, сме изложили намерените от нас следи в пещерите. Що се отнася до палеонтологията – имаме открити пещерна мечка, космат носорог, пещерен леопард, хиена, защото България е изглеждала като съвременните савани преди последния ледников период“, разказа Марин Господинов.

В експозицията са представени и съвременните животни, които обитават пещерите –  гръбначни и безгръбначни.

Посетителите на Музеят на родопския карст се запознават и с процеса на образуване на пещерите, на тяхното формиране и на техният живот.

„Поставили сме на преден план образователната цел. В музея идват ученици от училища в Смолянска област и от градове от вътрешността на страната“, каза още директорът Марин Господинов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура