Чепеларе представи иновативния електромобилен прототип BLUE-EV

28 Nov, 2023

Отборът на ПГ СГСТ Никола Вапцаров Чепеларе в Shell Eco Marathon и инж. Тодор Лазаров представиха изработения изцяло от ученици на ПГ СГСТ “Никола Вапцаров” – Чепеларе електромобилен прототип BLUE-EV на информационното събитие „Climate Talks Bulgaria“, организирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и подкрепено от Посолството на Федерална Република Германия.

Събитието беше открито от д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК и кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев. „Само чрез сътрудничество и съвместни усилия можем да постигнем значителен напредък в борбата с изменението на климата и да създадем устойчиво и благоприятно бъдеще“, каза д-р Василев.

„Чепеларе е най-подходящото място за такъв форум, нашето мото е „Зеленото сърце на България“ неслучайно“, каза в приветствието си и кметът на община Чепеларе. Насърчаването на диалога относно екологичните теми в България е пътят към успеха ни в посока „зелено“ бъдеще – допълни още той.

Форумът „Climate Talks Bulgaria“ имаше за цел да се анализира докъде се е развила реформата с въвеждането на дефиниция за енергийна бедност, както и да се обсъдят и осветлят мерките, които държавата ще предприеме в близко бъдеще за подпомагане на гражданите в тази насока, с особен акцент на това какви възможности имат общините като социална и екологична ползи с тези мерки.

На събитието присъстваха заместник-областния управител на Област Смолян Зарко Маринов, кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, инж. Стоян Кузмов – зам. кмет на община Чепеларе, служители на Община Чепеларе, представители на образователни институции – ЦПЛР Общински Детски Комплекс гр. Чепеларе и Отборът на ПГ СГСТ Никола Вапцаров Чепеларе в Shell Eco Marathon, представители на местния бизнес, медии и активни граждани, вълнуващи се от засегнатите екологични теми.

Присъствието на толкова заинтересовани лица от различни институции и гражданската им активност дават ясна заявка за желанието заедно да започнем работа по превръщането на целият ни регион в предпочитано екологично място за живот и “зелена” дестинация за целогодишен здравен туризъм.

В дискусионният форум за повече климатична неутралност и намаляване на въглеродни емисии лектори бяха доц. д-р Теодора Пенева от WWF България, арх. Милан Рашевски от Институт за нулево-енергийни сгради (ИНЕС), Михаил Бъчваров, консултант по управление на отпадъци и опазване на околната среда, Петър Попчев, дипломат и основател на фондация NET ZERO Международна климатична мрежа и Вера Маркова от Start-up-Green Revolucia, която представи темата за такса смет – плати колкото изхвърляш с добри примери у нас и от света.

С презентация и нагледно представяне на своя феноменален прототип BLUE-EV се представи инж. Тодор Лазаров заедно с учениците от ПГ СГСТ “Никола Вапцаров” – Чепеларе , които са част от отбора, участващ в Shell Eco Marathon.

Събитието бе закрито от Мориц Зайлер – ръководител на икономическия отдел на Посолството на Федерална република Германия в София, който бе силно впечатлен и заинтересован от постиженията на отбора в посока енергийна ефективност.

Всички жители на община Чепеларе сме горди, че имаме тези ученици и техните учители, спонсори и всички, които ги подкрепят. Те са така силно отдадени на своята идея и мисия, че покоряват Европа с лекота. Енергийната ефективност набира своята популярност не само като тема, а и като реални действия и този отбор го доказа на местно ниво.

Можем да се поучим и от още една споделена добра практика от с. Полковник Серафимово, Община Смолян.

Местните жители намират начин да се преборят със законодателството, което не позволява поставянето на контейнери за разделно събиране на отпадъци в общини с до 10 000 жители като преобразяват стандартните сиви метални контейнери в такива за разделно събиране, поставяйки необходимите табели с обозначения на тях.

Информационното събитие „Climate Talks Bulgaria“, организирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и подкрепено от Посолството на Федерална Република Германия постави нови въпроси за екологичното мислене и накара присъстващите да се сплотят в желанието си за реализация на добри примери, като започнем от нас самите и семействата си, гражданска енергийна общност, общини, които работят проактивно по такъв тип проекти и държава, която застава зад всичко това като приоритет, да се надяваме.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура