Знаете ли, че чистият въздух в Пампорово е лечебен?

10 Jul, 2024

Следвайки тенденциите за все по-нарастваща необходимост от грижа за здравето, Пампорово възражда Родопа планина като дестинация за климатолечение, възстановяване, укрепване и подсилване на имунната система в унисон с природните ресурси.

Чистият въздух, богат на отрицателни йони и фитонциди (естествени антибиотици, отделящи се при цъфтенето на боровете и другите горски растения), със своя силно изразен оздравителен ефект, все повече е акцент в летните програми на Пампорово АД.

Отрицателната йонизация в родопския курорт е до 40 пъти по-висока от тази в градската ни среда.

Много изследвания показват, че както отрицателната йонизация, така и въздух, богат на фитонциди, имат изключително положителен ефект върху имунната защита на човешкия организъм.

В района на Пампорово през XX век са пристигали да се възстановяват военни пилоти, сочат изследователи на феномена “родопски въздух”, който освен всичко друго е и с високи параметри в UV спектъра, с ниско микробно число и висока фитонцидна наситеност.

През 1967 г. Министерство на здравеопазването издава заповед, с която класифицира Пампорово като климатичен курорт.

В периода на 60-те и 70-те години на миналия век специалисти от Научния институт по курортология, физиотерапия и рехабилитация провеждат изследвания на климатичния фон и установяват висока отрицателна йонизация, над 1 200 йони/куб.см в планинския курорт Пампорово.

Те доказват благоприятните възможности за провеждане на климатолечение при функционални заболявания на нервната система, метаболитен синдром, белодробни и дерматологични патологии и др.

За сравнение, в градска среда отрицателната йонизация се движи в параметри 40-50 йона/куб.см, а около водопадите достига до 10 000 йона/куб.см.

Разнообразието и характеристиката на дървесните видове, храсти и лечебни билки са доказателство за наличието на въздух, богат на фитонциди.

Слънцегреенето, ниска влажност, движение на въздушните маси и умерени температури през лятото, създават прекрасни условия за спорт и оздравителен туризъм в Пампоровo.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура