Глобален Детски Дизайнатон ще се проведе в Смолян

24 Mar, 2023

Глобален Детски Дизайнатон 2023 ще се проведе в Смолян на 25 март от 9:30 ч. в Sky Hub Smolyan, съобщиха от Община Смолян.

Какво би станало, ако обществото радикално преосмисли ролята на детето? Какво би станало, ако всички виждахме децата като иноватори, активисти, учени или изобретатели? Какво би станало, ако на всяко дете беше предложен път за развитие на тези способности?

Не биха ли се справили по-добре от възрастните?

Читалище “Бъдеще сега” в партньорство с Община Смолян има амбицията да включи децата на Смолян в Глобалния Детски Дизайн Маратон (Global Children Designathon) – Ежегодно събитие, което използва дизайн и практическо обучение, за да насърчи подрастващите от цял свят да мислят творчески по въпросите на устойчивото развитие.

Методът Designathon е уникален и ефективен метод за развитие на мисловните и комуникационни умения при децата (на възраст 7-12 години), като творческо и критично мислене, технологична грамотност, съпричастност и сътрудничество.

Децата работят в малки екипи, за да измислят креативни решения на реални проблеми. По време на дизайн маратона те измислят идеи и създават прототипи, като използват материали, вариращи от картон и лепило до сензори, и други електронни компоненти.

Децата работят със специални комплекти за конструиране и влизат в ролята на истински дизайнери на средата в решаване на проблемите на съвременния свят. По време на събитието се използва методика на мислене, което развива функционалната грамотност.

Накрая представят решенията си пред свои връстници, жури и публика от цял свят.

На 25 март 2023 г. повече от 40 000 деца от 45 държави ще се съберат за осми пореден път, за да работят едновременно (чрез Интернет връзка) по темата: Нашият свят: възстановяване на биоразнообразието.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура