Д-р Събев: Всичко, което се строи в Смолянско, е подсигурено от ГЕРБ

16 Jan, 2023

Всички инфраструктурни обекти, които се строят в Смолянска област, са подсигурени финансово от ГЕРБ. Нищо ново не се прави. От две години насам няма нов проект, който да е реализиран благодарение на „Продължаваме промяната“ или което и да е временно правителство, заяви д-р Красимир Събев – народен представител от ГЕРБ-СДС.

За пример той даде мащабния втори воден проект в Смолян, 41-километровата отсечка между Соколовци и Баните, пътят Рудозем-Елховец-Пловдивци, реализиращи се в момента. А също и изпълнените неотдавна обекти – главната улица на Рудозем, входната артерия на Девин, пътят Доспат-Гоце Делчев (до границата със Смолянска област). Д-р Събев допълни, че от правителството ГЕРБ са обезпечени и отсечките Оряховец – Давидково, Черна – Ляска – Вехтино, Неделино – Златоград, проектирането на участъците Смолян – Горна Арда, Девин – Доспат, Рудозем – Пловдивци – Средногорци – Мадан – Златоград, пътят към Националната астрономическа обсерватория – Рожен.

Депутатът е категоричен, че ако ГЕРБ-СДС беше спечелила по-убедително изборите и бе съставила правителство, сега горивата щяха да са поевтинели значително.

Той припомни, че при управлението на ГЕРБ цената на петрола бе 78 долара за барел, но след появата на “Промяната” с техните сателити и четворната коалиция цените тръгнаха неудържимо нагоре, без промяна в цената на суровината, с която работят петролните компании.

„Промяната се състои в това, че по веригата „износ – внос“ се наредиха посреднически фирми, които оскъпиха горивото и това е лична изгода за определени посреднически фирми. Напълниха „Чирен“ с най-скъпия възможен газ и това няма как да не се отрази на цената на живота. Виждаме, че инфлацията е над 50% именно заради високите цени на горивата“, посочи още д-р Събев.

Той се спря накратко и на неразрешения все още казус „Джемкорп“. По думите му това е меморандум уж за партньорство в енергетиката на стойност 1 млрд. долара, скрит от обществото, но на практика се дава цялата ни енергетика на руски олигарси.

„Бил е засекретен и вече е ясно на голяма част от обществото защо. Защото са погазени Конституцията и множество международни правни норми. Не е бил съгласуван с нито едно министерство, освен със самите министри на енергетиката и на финансите, но правните им отдели не знаят нищо. Документът даже не е бил заведен в Министерството на енергетиката, подписът на чийто министър стои под него. Ако не бяхме си отворили очите, “Промяната” е щяла да даде енергетика ни като цяло на руски олигарси чрез техни офшорки“, посочи д-р Събев.

По думите му той е станал публичен едва когато е сформирана временна комисия, оглавена от Десислава Трифонова – народен представител от ГЕРБ-СДС.

„Тя направи всички възможни разкрития, за да стане ясно на обществото, че това не е в интерес на държавата. Целият доклад, който в Народното събрание приехме с огромно мнозинство – ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, Възраждане и Български възход, е предаден на ДАНС, МВР и прокуратурата. Очакваме от институциите да направят разследване, защото изводите, до които стигна парламентът, са достатъчно показателни, има конкретни данни каква е личната изгода на хората, които са го подписали. От доклада е видно, че има тежки злоупотреби, но вече компетентните органи ще кажат своята тежка дума“, каза д-р Събев.

Народният представител заяви още, че коалицията ГЕРБ-СДС прави всичко да се използва и последният шанс за съставяне на правителство.

„Президентът даде мандат на БСП, но и те едва ли ще успеят. За съжаление виждаме разделителните линии, начертани от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Те са се вторачили в своите си лични проблеми, които сътвориха за рекордно кратък период във властта. В наше лице имаше желание за стабилно правителство с министър-председател проф. Габровски, за да се спре тази галопираща инфлация и хората да заживеят в по-голяма сигурност и спокойствие, не да обедняват все повече и повече“, обобщи д-р Събев.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура