В Смолян ще представят живото наследство на традиционната българска кухня

16 Jan, 2023

Проектът „Живото наследство на традиционната българска кухня“ ще бъде представен на среща-разговор на 19 януари в Смолян, съобщи пред БТА историкът Таня Марева.

На срещата от 17:30 часа в Клуба на дейците на културата ще гостува Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Срещата в Смолян е първото събитие в рамките на комуникационната  стратегия на проекта, изпълняван с финансиране по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ и Национален фонд „Култура“.

В рамките на проекта ще се извърши проучване и на традиционната родопска кухня. Той залага на изследване на традиционна българска кухня – живо наследство по различни места, нейната идентификация от местните общности, както и подбор на места за наблюдение, заснемане и интерпретиране на събитието, информират от Регионалния център.

Фотографска изложба, дигитален каталог и кратки филми, създадени по проекта, ще покажат живото наследство на българската кухня.

Акцентът е върху преживяванията, творчеството в поддържането на традицията и нейното предаване, общуването и споделянето като живо наследство, посочват от екипа на проекта.

На срещата-разговор в Смолян ще бъде представено и списание „Живи наследства“. Очаква се гости на събитието да бъдат и музиканти от семейство Илчеви от Смолян – фамилията на известния гайдар и ръководител на „101 каба гайди“ Костадин Илчев, представен на страниците на списанието през 2019 г.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура