Община Чепеларе ще награждава хотелите, които посрещат най-много туристи

16 Jan, 2023

Пресконфернция на Български съюз по балнеология и СПА туризъм съвместно с Община Чепеларе се проведе в Пампорово.

„Нарастващият потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации“.

Това е темата на Десетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, която бе обявена официално на пресконференция в Пампорово от д-р Сийка Кацарова – вицепрезидентът на Европейската СПА асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Юбилейният форум ще се проведе на 11 и 12 септември в община Чепеларе.

„Избрахме тази тема, защото тя е изключително подходяща както за България, така и за региона. Здравният туризъм обхваща и онези видове туризъм, чиято основна мотивация е принос към доброто физическо, умствено здраве, чрез използване на природните ресурси (климат, минерални води и лечебни калонаходища/медицински и уелнес дейности, които повишават психофизическия капацитет на човека“, каза Кацарова.

Юбилейният конгрес отново ще събере експерти от страната и чужбина, представители на бизнеса, местните и държавни власти.

Център на събитието ще е модерният конферентен център на х-л Перелик в Пампорово.

„Гостите ще се запознаят с възможностите за целогодишен здравен туризъм на територията на Общината, като партньорите ни са предвидили програма за посещение на района, свързана с темата на конгреса“, добави Кацарова.

Тя благодари на кмета на Чепеларе Боран Хаджиев за поканата за домакинство на конгреса и за дългогодишното партньорство, както и на д-р Илин Димитров за подкрепата и последователната политика на Министерството на туризма.

„Бих желала да благодаря на нашите партньори от Европа в лицето на г-жа Чила Мезоси – генерален секретар на ЕСПА, за подкрепата към България, както и на нашите партньори от Германо-Българската търговско-индустриална камара в лицето на г-н Митко Василев – главен управител, и г-жа Кармен Щрук – заместник главен управител, подкрепящи каузата ни България да е качествена целогодишна дестинация за здравен туризъм на пазар Германия“, допълни още Кацарова.

Тя припомни, че страната ни е сред първите в Европа по богатство и разнообразие на хидротермални води и биоклиматолечение. България е и сред водещите в Европа по отношение на съществуващи, развити и регистрирани (сертифицирани) ресурси на минерална вода.

Кацарова посочи, че основен и много важен фактор са климатичните дадености – приятен и здравословен климат през цялата година, а разположението на страната, както и разнообразният й релеф обуславят благоприятните климатични условия за развитието на 4-сезонен туризъм.

Курортът Пампорово е посрещнал 92 979 туристи през 2022 г. Гостите са реализирали 286 090 нощувки.

Увеличението е с над 20% спрямо предходната година, когато системата на ЕСТИ (Единната система за туристическа информация) отчете 223 408 нощувки. През 2021 г. в Пампорово са отседнали 77 287 гости.

Новите данни показват, че Пампорово не само се възстановява успешно след 2-годишната световна пандемия, но и все повече туристи преоткриват възможностите на региона за ски ваканция заради перфектните писти.

Зимната почивка се комбинира успешно със СПА възможностите на хотелите, традиционните кулинарни предложения от Родопската кухня и др. Дестинацията е все по-желана и за събитиен туризъм.

Местата за настаняване в град Чепеларе и съседните села, които посрещат туристи в къщите си за гости и отчитат туристически данък, са реализирали общо 44 953 нощувки за миналата година. По време на големите празници заетостта в къщите за гости достига 100%.

Кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев благодари на всички представители на туристическата индустрия в региона, които ежедневно работят за утвърждаване на имиджа на региона като целогодишна и гостоприемна дестинация за туристите от България и чужбина.

Общината започва нова инициатива, с която ще награждава хотелиерите, които годишно са посрещнали най-много туристи и са реализирали най-много нощувки. Най-посещаваните обекти ще получат специални плакети.

Добави за новостите около летище „Пловдив“, които работят в правилната посока и непрекъснато откриват нови линии, които респективно се отразяват на туризма в областта. Всяка сряда и неделя има нови полети Пловдив – Истанбул, от май стартира и линията Анталия – Пловдив.

„През септември месец тази година ни предстои да отбележим 90 – годишнината на к.к. Пампорово. Чудесно е, че се съчетава и с юбилейният конгрес на Бългаския съюз по балнеология и СПА ТУРИЗЪМ, на който Чепеларе ще бъде домакин на 11 и 12- ти септември тази година“, сподели кметът.

Нито един курорт не беше подготвен за предизвикателствата при липсата на сняг.

С огромни усилия от страна на целия екип, ние успяхме да поставиме Пампорово на европейската карта, т.е. много хора започнаха да говорят за Пампорово през ситуацията – такава, каквато е този сезон, отбеляза маркетинговият директор на Пампорово АД Таня Маринова.

Аз съм сугурна, че Пампорово и региона успя да се появи като един от малкото курорти, в които могат да се карат ски. Това във времето ще бъде огромно предимство за всички нас и Пампорово като цяло, посочи тя.

„Това е сложен сезон от гледна точка и на туроператори и пазари, динамиката продължава да бъде такава. Всеки ден ние се борим с нови обстоятелства, свързани с чартърни програми, преместване на резервации, защото тогава когато липсата на сняг е осезаема като цяло, хората по-трудно се доверяват.

Полагаме огромни услия да убеждаваме хората, че тук могат да се карат ски. Ние сме максимално открити и коректни спрямо своите клиенти”, подчерта Маринова.

Туристите по всяко време могат да влязат в сайта на www.pamporovo.me,да видят дългосрочната прогноза за курорта, те могат да се информират за реалната ситуация през онлайн камерите.

Те могат да видят и нашите услуги във перспектива и да се запознаят с лифт картата, която сме дигитализирали и може да бъде закупена онлайн, каза търговският директор на дружеството.

Маринова посочи още, че през февруари заетостта на хотелите достига до 90% и представи събитийния календар в курорта.

„През последните две години започнахме сериозно да работим за налагането на Пампорово като целогодишна дестинация чрез климатолечението. Ние направихме специални програми, които са базирани на околната среда през всичките и компоненти и елементи, през движението и възстановяването.

Туристите първо преоткриват богатството на природата и това, което Пампорово предлага, а след това здравословното преживяване на почивка, която влияе благотворно върху тяхното здраве.

Ние ще продължим да работим във тази поскока, правим го с огромно удоволствие и се радвам, че заедно с Община Чепеларе ще продължим да подкрепяме и развиваме тази кауза, тя е нашето бъдеще“,  допълни Маринова.

На пресконференцията присъства и Христо Станчев, заместник-областен управител на Смолян, който поздрави всички присъстващи по случай новата година и изрази задоволството си от всичко, което представиха Хаджиев, д-р Кацарова и гостите от чужбина.

Той припомни, че идеята за климатичния туризъм е много хубава и ни върна години назад, като сподели, че не случайно на територията на Смолянска област е имало т.нар. „климатични гимназии“.

„Тези училища събираха деца с различни здравословни проблеми от цялата страна и им даваха една много добра подготовка, както образователна, така и здравна. Да се надяваме чрез тази инициатива да бъдат възстановени подобни СПА комплекси, където могат да се лекуват и да използват този климат в нашата област и Родопите“,  добави Станчев.

На срещата присъстваха хотелиери и представители на туристически обекти в региона.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура