Ускоряват процеса за приемане на еврото

27 Oct, 2022

Парламентът възложи на правителството да ускори процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лв. за 1 евро.

Със 157 гласа “за”, 28 – “против” и 23- “въздържали се”, Народното събрание прие предложеното от ГЕРБ-СДС решение.

В подкрепа гласуваха от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме Промяната”, ДПС и “Демократична България”. От “Възраждане” бяха против, “БСП за България” се въздържаха, а “Български възход” гласуваха с “против” и “въздържал се”.

С решението се възлага на Министерския съвет (МС) в координация с БНБ да ускори консултациите и преговорите с европейските институции, държавите-членки, чиято парична единица е еврото, и с държавите, участващи в механизма зa oбменните курсове ЕRM II, с оглед приемане на еврото в Република България с целева дата 1 януари 2024 г.

Правителството в координация с БНБ и другите отговорни институции да ускори и процеса на техническата подготовка за приемане на еврото, съгласно Националния план за въвеждане на еврото, приет от МС на 27 май 2022 г., гласуваха депутатите.

България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583 лв. за 1 евро, е записано още в решението.

 

Източник: БТА

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура