Стани доброволец! Помогни в беда! Опази околната среда!

28 Oct, 2022

КАК ДА СТАНА ДОБРОВОЛЕЦ

Ако Вие не сте служител на Министерството на вътрешните работи или военнослужещ от Министерството на отбраната и желаете доброволно да участвате в дейности, свързани със защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации, то може да станете доброволец.

Критерии
„Доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано” (чл. 40 от Закона за защита при бедствия).

Необходими документи – регламентирани в чл. 8 от „Наредба за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях”, приета с ПМС 123/25.06.2012 г.
1. заявление до кмета на общината за членство в доброволното формирование, съгласно Приложение № 1;
2. формуляр за кандидатстване по образец, съгласно Приложение № 2;
3. медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво;
4. справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет;
5. свидетелство за съдимост;
6. копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност;
7. декларация за съгласие за обработка на лични данни.

КАК ДА СТАНА МЛАД ДОБРОВОЛЕЦ

Ако сте на възраст от 16 до 18 години, били сте част от младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” или имате желание за развитие в областта на доброволните формирования за защита на населението, то може да станете млад доброволец.

Критерии
Лице, навършило 16 години и ненавършило 18 години, може да бъде обучавано за доброволец, без да изпълнява конкретни задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях (чл. 40, ал. 4 от Закона за защита при бедствия).

Необходими документи – регламентирани в чл. 12, ал. 1 от Наредба № Iз-1669/17.08.2012 г. за реда за създаване, поддържане и водене на регистър на доброволните формирования за преодоляване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях (изм. и доп. ДВ. бр. 58 от 31 юли 2015 г.):
1. заявление за обучение, подписано от заявителя и родителя/попечителя, съгласно Приложение № 9;
2. документ, удостоверяващ, че лицето е клинично здраво.

Бъдещите доброволци трябва да подадат документи си за членство в доброволното формирование в Община Мадан.

За повече информация на място в Общинска администация- Мадан, структурите на Главна дирекция ” Пожарна безопасност и защита на населението” или на интернет страницата  на Национална асоциация на доброволците в Република България.

Стани доброволец! Помогни в беда!  Опази околната среда!“, призовават организаторите.

 

Източник: Община Мадан

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура