5 зони за платено паркиране ще заработят в Смолян

27 Oct, 2022

Смолянският Общински съвет одобри въвеждането на платено паркиране в пет сини зони.

На първи етап автомобилите ще спират срещу заплащане на следните места:

  1. Улица „Арх. Петър Петров“ – обособените паркинги и уширения на пътното платно зад сградата на Община Смолян
  2. Паркингът до Обединена българска банка
  3. Локалното платно пред Областна администрация и Община Смолян
  4. Паркингът пред сградата на Първа инвестиционна банка
  5. Паркингът на улица „Капитан Петко Войвода“ под 1-во СУ

Работното време на платените зони ще бъде в работни дни през часовия диапазон от 8:30 до 17:30 часа. Цената за един час е 1 лев, за цял ден 6 лева, за месец 30 лева, а за година 200 лева.

Във връзка с покачващита се инфлация в страната, отправени молби и запотвания от граждани, намаляването на доходите в района и обедняването на населението, покачването на енергийните носители, кметът на Смолян предложи платеното паркиране да се въведен поетапно.

Предложението на кмета Николай Мелемов за въвеждане на поетапното платено паркиране бе прието, като по предложение на съветници се включиха още две зони – паркингът до ОББ, както и локалното платно.

Община Смолян е сключила договор за възлагане на услугата за осигуряване на единен кратък номер за всички мобилни оператори, който ще се ползва за плащане чрез SMS. Доставени и монтирани са и вертикална пътна маркировка в зоните за паркиране.

С цел улеснение на гражданите от страна на Oбщина Смолян са закупени и поставени 4 броя паркомати, фискални устройства, принтери и телефони за екипите, както и е осигурено приложение, с което да се управлява и контролира зоната.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура