Пътуваме до Гърция без карантина от 1 юни

19 May, 2020

От 1-ви юни българските граждани ще могат да пътуват до Гърция без карантина. Това стана ясно от брифинг на премиера Бойко Борисов.

Това, което се договорихме с Гърция от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни връзки, дипломатически, хуманитарни и транспортни, поясни Борисов.

Пътуването до Сърбия също е свободно от 1 юни с двустранни декларации.

Знаете, че румънското правителство е в оставка, силно се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решението, което взехме с Гърция и Сърбия, така че да махнем 14-дневната карантина и там, коментира Борисов.

Пътуващите ще трябва да попълват декларация. В декларацията хората ще обявяват, че нямат симптоми, че не са под карантина, че са запознати с епидемиологична обстановка и пътуват на собствен риск, както и телефон за контакт.

Очаква се туристическите пътувания до Гърция да започнат от 15 юни.

Българският министър-председател заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

По думите на Борисов активно се водят разговори и с Австрия и Германия.

От 1 юни мислим изцяло да отворим ресторантите в България. От понеделник, 25 май, отпада карантината за всички международни шофьори, влизащи в страната, заяви още Борисов.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура