Внимание, шофьори!Камерите на тол системата работят от днес

17 Feb, 2020

От днес шофьорите без е-винетка ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата, информират от Агенция “Пътна инфраструктура”. Ако в деня на заснемането от системата нарушителите бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможността да заплатят компенсаторна такса, която е форма на по-ниска санкция. Тя е на стойност 70 лв. за леките автомобили, 125 лв. за превозни средства между 3,5 и 12 тона, и 175 лв. за превозни средства над 12 тона.

Ако не се стигне до заплащане на компенсаторна такса, глобите са, както следва: 300 лв. за леки автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварни превозни средства. Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш, бъде платена компенсаторна такса. Тя се плаща само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.

Камерите на тол системата обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа и въпреки че след 1 март платените участъци за тежкотоварните превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, макар и с нулева ставка. За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега – от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление.

 

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура