Най-дългият въжен мост в България се намира в Родопите

16 Feb, 2020

Интересна, но малко известна туристическа дестинация е висящият мост на язовир Студен кладенец в Родопите. Едва ли всеки родопчанин знае, че с дължината си от около 260 метра това съоръжение е най-дългият въжен мост в България.

Изграден е в най-тесните участъци на язовира между селата Широко поле и Лисиците. Всъщност това е единствената пешеходна връзка с родопското село Лисиците.

Мостът е построен през 1974. До тогава местните жители са преминавали през язовир Студен кладенец само с лодки. През 1993 мостът е разрушен от водна стихия. Това наложило извършване на ремонт, който поправя съоръжението.

Kонструкцията на моста е висяща, като предпазните парапети са окачени посредством вертикални окачвачи на главните въжета. Те, от своя страна, се явяват носещи елементи на настилката, която представлява не друго, а прости дървени дъски.

До моста се стига пеша, въпреки че в района минава влак. Гледката към моста е забележителна, а преминаването през него е едно малко приключение.

В различни пътеписи се споменава, че мостът не отговаря на съвременните технически изисквания и че състоянието му не е добро. Местен техник се грижи за това да се подменят дъските и по него да могат да преминават пешеходци. Въпреки леко страховитата идея за преминаване на 260 метра по люлеещ се мост с тук-там пропуски в настилката, не можем да отречем, че той се е превърнал във впечатляваща част от ландшафта на планинската местност.

Погледнати отдалече, дъгите на неговите въжета правят поетична препратка към спокойните вълни на планинския язовир. Контрастът между мащаба на хълмовете и равнинността на водата се допълва от привидно тънките нишки на конструкцията.

Впечатляваща гледка можете да наблюдавате от намиращата се наблизо средновековна крепост Моняк. Тя е разположена на 586 метра надморска височина и открива панорама към моста. От исторически хроники става ясно че, крепостта е построена на скалист връх, наречен „Шеста крепост“ през XII- XIII в.

Първите сведения за Моняк се появяват по време на Третия кръстоносен поход, където рицарите успяват да завземат крепостта, която тогава е била важен стратегически обект на Византийската империя. Тя е имала важна стратегическа роля в миналото, тъй като пазела прохода Железни врата. След отминаването на кръстоносците, Византия успява отново да си върне контрола над крепостта, но само за да го отстъпи пак през 1204 г., след Четвъртия кръстоносен поход.

Според Жофруа Вилардуен, известен, средновековен хронист и маршал, в крепостта Моняк, кръстоносците узнали за гибелта на императора си Балдуин Фландърски. Тук се е провел и Баронския съвет, на който е избран новият император на латините, а именно Хенрих.

От писмените сведения, достигнали до нас, се разбира, че Моняк е най-високата крепост в Родопите и е заемала площ от 50 дка. До наши дни е запазена малка част, но достатъчна за да покаже нейното значение през средните векове. Запазена е част от осемстенната кула, която достига до 3 метра височина, както и останките на значителна по размери цитадела.

 

Нека приключенците да разказват за вълнуващите пътешествия до позабравените места на България…

 

 

 

Снимки: Интернет

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура