Откриват фотоизложба “Благотворителността през обектива ‘2018” в Смолян

08 May, 2019

Български дарителски форум, Фондация BCause и Община Смолян с партньорството на Държавен архив – Смолян  организират  фотоизложбата “Благотворителността през обектива ‘2018”
Официалното откриване е на 13 май 2019 (понеделник) от 17.30 часа в Изложбената зала на Държавен архив – Смолян, бул. “България“ № 78. Ще видите три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството, отличени през 2018 г. в единствената грантова програма за фотография у нас „Благотворителността през обектива“.

Всички в Смолян познават героя  на  фотоисторията „ВОДА ЗА ХАИР“ на фотографа Добрин Кашавелов. Зефир Манчев или бай Манчо еизвестен с таланта си да намира вода и да строи чешми. Казва, че водата е жива и разбира всичко. Освен с дарбата си да открива и “чува” водата, родопчанинът от десетилетия помага на хората и по много други начини. Той  еднакво почита и джамията, и църквата. Гостуването на изложбата в Смолян ще бъде обвързано и с кампания за набиране на дарения, с които да бъдат закупени тръби и други материали за бъдещите чешми на бай Манчо.

В поредица от фотографии под названието „ВИЖ ТОВА или историята на кучето водач“ Борислав Трошев разказва за единственото по рода си училище за кучета водачи за незрящи в България, създадено от фондация “Очи на четири лапи”. Снимките са запечатили моменти от обучението на бъдещите четириноги помощници, от живота им в приемни семейства, както и от всекидневието на куче водач, което вече помага на човек с увредено зрение.

„КАЛЕНИ В ОГЪН“ на Тихомира Методиева показва обикновени хора с необикновено хоби. Те рискуват живота си, за да помагат в ситуации, в които другите обикновено бягат – пожари, наводнения, земетресения и други бедствия. В момента в България има 220 доброволни формирования, в които членуват близо 3000 доброволци. Самата Тихомира Методиева е доброволец-пожарникар и секретар на Националната асоциация на доброволците в Република България.

Жури на фотоконкурса: Борис Мисирков, Елица Баракова, Красимира Величкова, Надежда Павлова, Надежда Чипева, Темелко Темелков.

 

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

Времето