Кметът на Златоград иска премахване на ДДС за водата

25 May, 2023

Кметът Мирослав Янчев постави темата за цената на ВиК услугите не само на територията на община Златоград, а и за всички общини в страната.

Краткият период на работа на 48-то Народно събрание не му позволи да разгледа предложението ми по същество и затова го поставям на дневния ред на новото 49-то Народно събрание, посочи Янчев.

„Решението по предложението ми за премахване на ДДС или намаляването му е в компетентността единствено на парламента и искрено се надявам този му състав да намери балансираното решение, което да гарантира интересите на гражданите и тези на операторите”, отбеляза кметът на Златоград.

Приемането на моето предложение ще доведе до намаляване на цената за крайния потребител с приспадане на ДДС, без да се засягат разчетите на ВиК дружествата и предвидените инвестиции. Едва ли някой от нас има съмнения затова, че инвестиции са необходими, заяви Мирослав Янчев.

Той подчерта, че нито кметът, нито общинският съвет има право да определя цената на водата или тока.

Кметът напомни, че КЕВР не се съобрази с предложената цена от ВиК Смолян и определи по-висока такава. Нещо повече – дори общините, които гласуваха “против” предложенията на ВиК оператора за цена, днес плащат актуализиран, завишен размер.

Законодателят е разписал процедурата така, че независимо от становищата на общините и операторите, цената да се определя от КЕВР, допълни кметът Янчев.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура