Цветът на 2016 е …

21 Dec, 2015

Едно от най-големите модни събития през месец Декември е обявяването на цвета на следващата година, което института по цветове и цветознание Пантон, определя в края на всяка година.

Цветът на годината е цвят, който професорите от института, съвместно с психолози, избират на база начина на живот хората, промените, които настъпват в обществото и събитията в световен мащаб, на които ставаме свидетели всеки ден. Два пъти годишно, института Пантон огранизира в някоя европейска столица тайна среща с представители на различните нации. Те осъзнават, че хората използват цветовете като начин да изразяват чувствата и емоциите си, за при избора на цвят на годината се  ръководят основно от събитията, случващи се в близките месеци и отношението на хората към тях. Например, цветовете на 60-те години на миналия век са ярки и забавни, избирани в унисон с възхода на младежката култура и социалната революция. Нарастващото притеснение за състоянието на околната среда през 70-те пък налага избора на по-земни тонове.

И за пръв път, цветът на 2016 година не е един, а два. Комбинацията между цветовете Rose Quartz и Serenity.  Te са избрани в отговор на стремежа на потребителите  да открият покой, бягайки от стреса в ежедневието.

В комбинация цветовете Rose Quartz и Serenity създават усещането за непоклатим баланс между топлината, която излъчва розовият тон и спокойствието на нежното синьо.

Използването на два цвята отразява желанието на обществото за равенство между половете, както и използването на цветовете като средство да изразим себе си.

И така, нежният розов нюанс и спокойният син ще присъстват навсякъде около нас през следващата 2016 година, подтиквайки ни да бъдем по-спокойни и уравновесени.

На практика, двата цвята се съчетават чудесно с зелени, виолетови, наситени кафяви и всички нюанси на жълто и розово. Комбинирани със сребърно, създават бляскаво усещане.

Автор: Христина Лозанска

Снимки: Интернет

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура