Зрелостничката Петя Качакова е пълна отличничка на матурата по БЕЛ

14 Jun, 2024

Близо 100% от децата в Смолянска област ходят на училище, каза началникът на Регионалното управление по образование Никола Запрянов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Смолян.

Той добави, че на това се дължи и успехът на учениците от областта на държавните зрелостни изпити, които са втори по успех след София-град, както и на сътрудничеството между образователните институции и родителите.

„По български език и литература на ДЗИ има осем пълни шестици, по втория ДЗИ поради многото предмети – анализът се прави в момента. За втората матура оценките са основно добър и много добър“, посочи Запрянов.

Средният успех по БЕЛ е 4,32 за страната, а за Смолян е 4,48. Отличните оценки за зрелостниците от област Смолян са 63 или 9,38 %, а слабите – около 4% за цялата област.

За поредна година област Смолян е в челните позиции и при Националното външно оценяване за 4 клас със среден успех 5,34%, при 4,97% за страната. Отличните оценки са 318.

„За да се случи този отличен успех в последната гимназиална степен, той е заложен от самото начало. Смолян държи високо ниво не само в НВО и ДЗИ, но и в оценяването в 7 и 10 клас. Резултатите не идват лесно и кампанийно, а са свързани с последователен, системен и целенасочен труд“, коментира Милена Рашкова – преподавател по БЕЛ в ППМГ „Васил Левски“ – Смолян.

Директорът на Филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в града добави, че триъгълникът на взаимодействие се разширява и с подготовката на учителите.

„Вече 62 години в Смолян се осъществява качествена подготовка на педагози, които подготвят ученици и резултатите идват“, посочи проф. Николова.

Според зрелостничката Петя Качакова от Чепеларе, която има пълна шестица по БЕЛ, матурата е била по-лесна от миналогодишната, но е имало “подводни камъни“, и който не е учил няма как да се справи.

„Положих изключително много усилия за тази оценка. И училището, в които аз завърших помогна за тази оценка, и госпожа Петя Кръстанова, за което й благодаря. Образованието в Смолян е на изключително високо ниво и може догодина да бъдем и на 1-во място в страната“, каза 19-годишната Петя Качакова.

При държавните зрелостни изпити анализите показват, че най-добри са резултатите в община Смолян, но високи оценки са изкарали учениците в Девин и Златоград. С по-ниски резултати са зрелостниците в Чепеларе и Борино.

По време на ДЗИ в област Смолян има само 27 слаби оценки по БЕЛ, а отличните са 52. При втория изпит слабите оценки са 13. Много добри резултати са показали и учениците по професионална квалификация и професия – 4,64. От тях 60 са постигнали отлични оценки, а пълните шестици са 5.

 

Снимка: Елена Павлова (БТА)

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура