Бюлетините за предстоящите избори пристигнаха в Смолян

05 Jun, 2024

„Днес по график, упълномощен с моя заповед представител на Областна администрация Смолян и упълномощени с решение на Районна избирателна комисия (РИК) членове на РИК от различни партии и коалиции, получиха от „Печатница на БНБ“ АД, гр. София хартиените бюлетини и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.“, каза пред медиите областният управител Захари Сираков при пристигане на изборните книжа в Смолян.

Тиражът на бюлетините за изборите за членове на Европейския парламент от Република България е 95 100 броя, а тиражът за изборите за народни представители е 96 200 броя.

Към момента, общият брой секции в област Смолян е 270, като в това число влизат 9 броя подвижни секционни избирателни комисии (по 1 бр. в общините Баните, Доспат и Рудозем, и по 2 бр. в общините Борино, Девин и Мадан). До 6 юни 2024 г. се сформират секциите в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, като се очаква тези секции да са 6 бр. в общините Баните, Девин, Мадан и Смолян.

Секциите, в които ще се гласува с хартиени бюлетини и с машини, са 131 бр., а секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини, са 145 бр. В това число влизат подвижните и секциите в болници и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

Броят избиратели, съгласно предварителните списъци за гласуване в изборите за народни представители, са 96 107, а броят на избирателите в предварителните списъци за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България са 95 070.

До предаването им на общините, изборните книжа ще се съхраняват в запечатано помещение в сградата на Областна администрация Смолян, охранявано от СОТ и денонощна физическа охрана от служители на МВР.

 

Снимки: Областна администрация Смолян

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура