Гърция планира ГКПП Рудозем-Ксанти скоро да бъде отворен

31 May, 2024

Според гръцкия министър на транспорта скоро ще отвори граничният пункт Рудозем – Ксанти, който ще свързва България и Гърция.

Проектът е приоритетен за транспортните връзки в Европейския съюз, заяви министър Стайкурас.

Връзката между Ксанти и Рудозем е пред приключване. На гръцка територия отсечката е 8 километра. Във финансирането участва и Европейският съюз, каза на среща с общинското ръководство на Ксанти транспортният министър.

Гръцкият възложител на обекта от българската граница до село Димарио съобщава, че е въпрос на дни да приключат строителните работи, предаде Българското национално радио.

Медиите в южната ни съседка допълват, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отваряне на граничния пункт Рудозем – Ксанти. През него ще преминават моторни превозни средства до 3,5 тона.

Връзката ще е от полза за търговията и туризма в двете страни, подчертават в коментарите си гръцките медии.

Oт българска страна всички процедури са изпълнени за отваряне на граничния пункт Рудозем – Ксанти. През него ще преминават моторни превозни средства до 3,5 тона, каза пред БНР областният управител на Смолян Захари Сираков.

“От наша страна няма почти никакви административни пречки. Въпросът е от гръцка страна да се довърши тази отсечка и да започнат съответните административни процедури между двете държави, тъй като в пункта ще се помещават и служители на гръцката митница и на гръцките гранични власти. С оглед на това, необходимите процедури, мисля че след края на май ще бъдат започнати”, каза Захари Сираков.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура