Китно родопско село дава 1000 лева за брак и 2000 лева за раждане на бебе

26 May, 2024

Китното чепеларско село Забърдо е сред най-новаторските и атрактивни селища в нашата родина България.

Забърдо е първото село у нас, което още преди години започна да предоставя безплатни закуски на децата и учениците и въведе безплатни такси за детска градина.

В село Забърдо дават 1000 лева за сключване на граждански брак и по 2000 лева за новородено бебе, за да се привличат млади хора и да се стимулира раждаемостта.

Родопското село е удостоено със златен печат за уникално европейско селище.

„Ние от 1997-ма година даваме безплатни закуски в училище, още преди Царят да го измисли, после безплатни такси в детската градина, 1000 лева за сключен брак, 2000 лева за родено дете”, споделя кметът на Забърдо Валентин Черпоков, който кара 8-ми мандат начело на селото.

Забърдо е заобиколено от природни красоти и много забележителности. Край селото се намират уникалният скален феномен Чудните мостове, крепостта Заград, пещерата Тьовната дупка, останки от тракийско селище, както и много добре съхранен римски път.

На централния площад в Забърдо патриотични песни пее фонтан с българското знаме, а огромен светещ надпис посреща гостите с „Добре дошли в Забърдо“ в холивудски стил.

Селото е известно и с атрактивната певческа група Евробаби, която възпя английската принцеса Кейт Мидълтън и американския президент Барак Обама.

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура