С тържествен концерт Момчиловци отбеляза 185 години просветна дейност

10 May, 2024

Момчиловци отбеляза 185 години просветна дейност с тържествен концерт.

Директорката на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ Галя Маринова –Паскалева припомни началото. Годината е 1838. Мястото е родопското село Горно Дерекьой. Населението е будно и ученолюбиво.

В незнайно време на същата година по стръмните и тесни планински пътеки пристига в селото монах Глигорко с ясната и неотклонна цел да учи децата.

Директорката посочи в словото си, че много са хората, на които родното училище е дало знания увереност, че могат да се справят, че ще успеят в реализирането на мечтите си да бъдат лекари, учители, готвачи, багеристи, шофьори и др.

„За нас е чест, че училището носи имената на Кирил и Методий, защото техните имена искрят светлина, наука и знание во веки веков. Сменят се поколения, възглед и епохи. Променя се животът. Историята ни учи, че в нейната памет нищо не остава случайно“, каза още Паскалева.

Секретарят на Община Смолян Момчил Николов поздрави директора, педагогическия колектив и учениците на училището.

„Днес е специален празник, както за Вашето училище и село, така и за Община Смолян. Отбелязваме 185 години просветна дейност в Момчиловци.

Отдаваме заслужена почит, както към първоучителите Кирил и Методий, дали писмеността на славянската общност, така и на първооснователите на училището, дали път в образователната история на Момчиловци“, подчерта Николов.

Той каза, че преподавателите са продължители на мисията на Глигорко, пристигнал в селото през далечната 1838 г., за да бъде учител на децата. Затова задачата на преподавателите е да продължат просветното дело в Момчиловци, да поддържат пламъчето на знанието в училището.

Поздрави за годишнината отправиха кметът на селото Сийка Суркова, зам.-областният управител Зарко Маринов, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров  и други.

В празничната програма участваха ученици от училището и самодейци към местното читалище.

 

Снимки: Община Смолян

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура